Megnyitották a 32. Incitato kiállítást

Kelet- és Közép-Európa egyedi alkotóműhelye az Incitato Művésztábor, amely két héten át zajlott a Kovászna megyei Katrosában. Az Incitato különlegessége, hogy az állandó téma a ló, ezt kapcsolják össze valamivel, így idén a résztvevő képzőművészeknek a Varázs-ló volt kiadva „feladatként”. A táborzáró kiállítást vasárnap tartották a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

Az Incitatot néhai Tóth Ferenc, a lovak szerelmese indította útjára, aki Miholcsa József szobrászművésszel közösen alapította meg a művésztábort. Örökségét a lányai viszik tovább. A stafétát Tóth Ildikó vette át, aki édesapja halálát követően is minden évben erdélyi és magyarországi képzőművészeket hív meg alkotni. A két hét során a vendégművészek tanulmányi kirándulásokon vesznek részt, műtermeket és képtárakat keresnek fel, majd a tapasztaltakat örökítik meg festmény, grafika, fotó formájában vagy épp fába faragva. Az alkotásokat a táborzáró kiállításon helyezik közszemlére.

Fotó: A szerző felvétele

A vasárnapi volt a sorban a 32-ik kiállításmegnyitó. A jelenlévőket Dimény Attila, a múzeum vezetője köszöntötte, majd a négyfalusi Tomos Tünde, a tábor művészeti vezetője mutatta be az idei résztvevőket: Ábrahám Imolát (Brassó), Ábrahám Jakabot (Brassó), Bajkó Attilát (Temesvár), Csutak Leventét (Brassó), Deák Barnát (Kovászna), Deák M. Riát (Kovászna), Dimény Andrást (Brassó) Fazakas Barnát (Csíkszereda), Forró Ágnest (Kolozsvár), Gábor Balázst (Kézdivásárhely), Kövér Györgyöt (Csíkszereda), Májai Adriennt (Kézdivásárhely), Miholcsa Józsefet (Marossárpatak), Nagy Lajost (Kézdivásárhely), Orth Istvánt (Nagyszeben), Ráduly Piroskát (Csíkszereda), Sárosi Csabát (Kézdivásárhely), Sárosi Mátyást (Kézdivásárhely), Símó Enikőt (Sepsiszentgyörgy), Ürmös Pétert (Budapest), Vetró Andrást Kézdivásárhely), Vetró B. S. Andrást (Brassó), Vincze Lászlót (Sáránd) és Xantus Gézát (Csíkszereda).

Fotó: A szerző felvétele

A kiállított munkákat dr. Hegedüs Enikő ismertette, aki kitért a tábor egyediségére, az ember és a ló sajátos kapcsolatára, arra, hogy gyakorlatilag még ma is olyan kapcsolatban állunk a nemes állattal, hogy akarva, akaratlan, de mindig találkozunk vele. Kiemelte: a kiállításon megtekinthető munkák mindegyike egy jelképnek, totemoszlopnak is felfogható, mert alvilági, földi és égi léte összekapcsolja. „Számunkra, nézők számára is adott a lehetőség, hogy megtaláljuk bennük azt, ami leginkább megérint, amivel leginkább rezonálni tudunk” – emelte ki méltatásában. A művészettörténész egyenként végig vette a kiállított munkákat, mindegyik esetében ismertetve véleményét arról, hogy az alkotó miként hangolódott rá a Varázs-ló témakörre.

Fotó: A szerző felvétele

Utolsóként Tóth Ildikó, a tábor főszervezője mondott köszönetet a támogatóknak, a családjának, hogy évről-évre töretlenül kiállnak édesapja öröksége mellett és így lehetséges kontinuitást adni az egyedi kezdeményezésnek. A kiállításmegnyitó kezdő- és zárómomentumát Gáspár István, a Molnár Józsiás iskola diákja zongorajátéka biztosította.

A kiállítás augusztus 7-ig látogatható a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?