Magyar-román koprodukció erdélyi színészekkel a szarajevói filmfesztiválon

A hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul Tudor Giurgiu Libertate '89 - Nagyszeben című, román-magyar koprodukcióban készült filmje. Az alkotás első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a fesztivál legnépszerűbb román filmjének járó díjat. 

A kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate '89 - Nagyszeben jelentős magyar részvétellel készült és a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll - közölte a magyarországi Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel. Az NFI támogatásával készült Libertate '89 - Nagyszeben című filmnek augusztus 14-én az alkotók részvételével a Szarajevói Nemzeti Színházban lesz a nemzetközi premierje. A közlemény szerint az augusztus 11-től 18-ig tartó szarajevói fesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

Tudor Giurgiu koprodukcerként több magyar filmben is részt vett Forrás: Tudor Giurgiu Facebook oldala

A Libertate '89 - Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a fesztivál legnépszerűbb román filmjének járó díjat. A Libertate '89 - Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál).

A rendező a forgatókönyvet Cecilia Ștefănescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a zeneszerző Cári Tibor. A főbb szerepeket román színészek alakítják és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?