Az iráni Mint hal a Holdon című film nyerte a TIFF fődíját

Az irán Dornaz Hajiha által rendezett Mint hal a Holdon című film nyerte szombat este a Kolozsváron megrendezett 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nagydíját. Mivel a legjobb rendezőnek járó elsimerést Carolina Markowicz, a zsűri különdíját pedig Tia Kouvo érdemelte ki, elmondható, hogy a TIFF idei kiadása a nőké volt.

Fotó: TIFF„Azt hiszem, akár ötéves vagy, akár egy ötvenes éveidben járó felnőtt férfi, a nyomás, hogy olyan dolgokat csinálj, amiket nem akarsz, félelmetes. Örülök, hogy a zsűri megértette ennek a filmnek az üzenetét” - mondta Dornaz Hajiha a 10 ezer eurós Transilvania-trófea átadásán.

A TIFF 22 éves történetében mindig erősen képviseltette magát a perzsa filmjátszás, de a fődíjat először sikerült megnyerni. A Mint hal a Holdon című film a zsűri érvelése szerint „a cselekmény mögött álló ötlet eredetiségével és a szülői léttel járó kényes kérdések intelligens kezelésével” emelkedett ki a mezőnyből. A zsűri a szereplők teljesítményét is kiemelte, Sepidar Tari, a Mint hal a holdon főszereplője megosztva nyerte a legjobb alakítás díját az argentin Nacho Quesadával, aki Barbárok című film főszerepét alakítja.

Carolina Markowicz Carcoal című filmjéért kapta a legjobb rendezőnek járó díjjal, amellyel 3500 eurós pénzjutalom is jár. A finn Tia Kouvo debütfilmje, a Mumomma a zsűri különdíját érdemelte ki.

A Román Filmnapok versenyében Andrei Tănase nyerte el a Tigru című filmjéért a Banca Transilvania által felajánlott Debüt-díjat. A legjobb játékfilmnek járó elismerést az Între Revoluții kapta, Vlad Petri filmjét a zsűri a nézőkben felkeltett erős érzelmek miatt emelte ki.

A második éve megrendezett What's Up, Doc versenyt Theo Montoya Anhell69 című dokumentumfilmje nyerte, amely egy olyan generáció történetét mutatja be, amelynek Medellin városában kell megküzdenie az erőszakkal.

A 2000 néző percekig tapsolta a TIFF három díjmeghívottját, Oliver Stone amerikai rendező és Geoffrey Rush ausztrál színész életműdíjat kapott, míg Horațiu Mălăele román színész filmes és színházi pályafutásáért Kiválóság-díjjal jutalmazták.

„Minden eddigi díj, amit kaptam, és sok fontos díj volt, beárnyékolja azt a tényt, hogy itt vagyok Kolozsváron, egy olyan színházban, amely a pályám kezdetére emlékeztet. Bármerre jártam Kolozsváron és környékén, mindenhol ugyanazzal a szeretettel fogadtak, és ez csak megtiszteltetés lehet számomra” - mondta Geoffrey Rush a félig román nyelven elmondott beszédében.

A TIFF idei közönsége különdíjat is „kiosztott”. A nézők szavazása alapján a Ion Borș által rendezett Carbon és a Tudor Giurgiu legújabb filmje, a Libertate nyerte a fesztivál közönségdíját.

 A 22. TIFF-en több mint 200 filmet vetítettek 45 országból 18 beltéri és szabadtéri helyszínen, de a filmszemle több szabadtéri vetítését az esős idő miatt benti helyszínekre kellett költöztetni. A kolozsvári filmfesztivál vasárnap a nyertes filmek levetítésével zárul.

Kapcsolódók

Kimaradt?