Köztéri képzőművészettel dobják fel a nagyváradi parkolókat

A nagyváradi önkormányzat 20 ezer eurót költ a két, egyenként többszáz négyzetméteres alkotásra.

Párhuzamosan két helyszínen is köztéri képzőművészeti projekt folyt az elmúlt hetekben Nagyváradon. A Körös (Tudor Vladimirescu) utcai parkolóban egy bérház méretes tűzfalát dekorálta ki két temesvári utcai művész, míg a Bunyitay (I.C. Brătianu) liget melletti parkolóban a vasúti töltés támfalára kerülnek festmények.Szecessziós évszakok | A szerző felvétele

Előbbi projektnek Szecessziós évszakok a címe, s a tavaszt, a nyarat, az őszt és a tavaszt szimbolizáló négy álló női alakból áll. A szecessziós képzőművészet egyik legismertebb képviselőjének számító plakátművész, grafikus és festő Alfons Mucha forma- és színvilágát idéző falfestmény már a hétvégén 95 százalékban elkészült. 

A látványos, stílusában a szecesszió dominálta váradi belváros jellegével harmonizáló kompozícióra már az alkotás szakaszában is sokan voltak kíváncsiak, biztosra vehető, hogy idegenforgalmi látványosság lesz.

A másik, Dream Big (Merj álmodni) című falfestményt, mivel turisták által kevéssé frekventált környéken található, valószínűleg kevesebben fogják megtekinteni, azonban tagadhatatlan, hogy vizuálisan feldobja a környéket, odavonzza a tekintetet a korábban sivár betonfalra.

Ennek a 660 négyzetméteres falfestménynek a megalkotója négy nagyváradi utcai művész. November elején kezdtek neki a munkának, s reményeik szerint a hónap végéig végeznek vele, hacsak az időjárás közbe nem szól. Vezetőjük Roxana Netea, aki korábban már a Szacsvay szobor mögötti sétányt és egy, a Petőfi parkban található építményt is kidekorált.Dream Big | A szerző felvétele

Mindkét projekt a D’Art Egyesület égisze alatt valósul meg, a 20 ezer eurós finanszírozást pedig a nagyváradi önkormányzat biztosítja. A Bunyitay ligetbeli falfestményt ünnepélyes keretek között fogják felavatni, mely alkalomból az érdeklődőket, az alkotókkal való beszélgetés és egy workshop keretében beavatják majd az utcai művészet rejtelmeibe.  

A városi vagy köztéri képzőművészet, angolul street art, és a graffiti közeli kapcsolatban állnak, az, hogy hol húzódik a határvonal köztük, nem teljesen egyértelmű. Előbbi komplexebb, nagyobb kreativitást, igényességet és szakmai hozzáértést feltételez. Jellemző rá a gyakran humoros és groteszk képi világ. Alapvető különbség, hogy míg a graffiti gyakran egyet jelent a vandalizmussal, ami természetesen nem szervesen magából a stílusból fakad, hanem egyes művelőit jellemzi, addig a street art alkotások általában megrendelésre készülnek.

A köztéri képzőművészet leghíresebb képviselője a titokzatos Banksy.Nagyváradi fiatal művészek alkotása a falfestmény | A szerző felvétele

Kolozsváron is készül egy köztéri képzőművészeti alkotás, mely a Hegyvölgy (Piezișă) utca úttestét fogja díszíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?