Közel 35 év használat után megújul a Szatmár Megyei Múzeum épülete

A Szatmár Megyei Tanács és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat együttműködése révén, határon átívelő román–magyar közös pályázatnak köszönhetően újul meg hamarosan a Szatmár Megyei Múzeum épülete és állandó kiállításai. Az épület műemlék, 1936-ban épült, a két világháború közötti modernista építészet jelentős emléke. A megyei múzeum azonban csak 1986 óta működik itt, ekkor költözött át innen a megyei néptanács és a Román Kommunista Párt a jelenlegi Közigazgatási Palota épületébe.

A beköltözés óta azonban nem végeztek igazán jelentős javításokat, átalakításokat az épületen, emiatt pedig az állaga fokozatosan romlott. A szennyvíz- és fűtésrendszer elavult, gond van az elektromos hálózattal, a tél végén pedig a fagyás és olvadás következtében a homlokzatról hull a vakolat, de számos más probléma is keseríti a múzeum munkatársainak mindennapjait. Mindezek már a látogatókra is veszélyt jelentenek.

Fotók: Balog Anita

A múzeum jelenlegi vezetősége, illetve a fenntartó megyei tanács erőfeszítéseket tett a helyzet javítására és végre egy európai uniós pályázat révén most megújulhat a homlokzat, kicserélik a vezetékeket az épületben, új nyílászárókat szerelnek be és lifteket is beépítenek – személyszállításra és teherszállításra alkalmasakat – tudtuk meg dr. Szőcs Péter Leventétől, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatójától.

Hozzátette: javítanak a tetőszerkezeten, a manzárd és a pince tereit is látogathatóvá teszik. Leválasztják továbbá a raktárakat és irodákat a látogatótértől. Az egész épület modern hőszigetelést kap és a megújuló energia hasznosítása jegyében a nagy felületű és jó fekvésű tetőre napelemeket szerelnek – mindezt persze úgy, hogy a műemléki jelleg ne sérüljön.

S bár a felújítási munkálattal kapcsolatban jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, már megkezdődött a múzeum kiállításainak bontása, a gyűjtemények költözése. A 2001 óta látogatható régészeti kiállítást már elbontották, hamarosan következik a 2005 óta álló történeti és a 2007 óta megtekinthető néprajzi kiállítás bontása, a kiállítási tárgyak biztonságba helyezése és raktározása. A pályázat szerint 2023-ban kell elkészülnie az épület felújításának, illetve ezzel együtt kell megnyílniuk az új alapkiállításoknak is.

„Új koncepció szerint láthatók majd a múzeum gyűjteményében található műtárgyak. Figyelünk arra, hogy a látogatók a 21. század eszközeinek segítségével – QR-kódos tárlatvezetés, érintőképernyős tartalmak, animációk, hologramok – ismerkedjenek meg a múltunkkal, de úgy gondoljuk, nem ez kell legyen a leghangsúlyosabb. A látogatók amúgy is körül vannak véve digitális kütyükkel és információforrásokkal. Tehát a klasszikus kiállítási mód, valamint a digitális tartalmak mellett egy sor, a szó szoros értelmében is kézzel fogható tárgyat, gépet, játékot is szeretnénk bemutatni. Ezzel persze szakítunk a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” hagyományával, de úgy gondoljuk, az élmény így lesz teljes és maradandó: a látogató felemelhet egy kardot, felpróbálhat egy sisakot, azaz ezek hiteles másolatait, vagy használja akár a hagyományos kézműves mesterségek eszközeit, hogy saját emléktárgyat készítsen magának.” – foglalta össze a terveket a Maszolnak dr. Szőcs Péter Levente.

A tervek szerint, a múzeum felújított épületében szabadulószobákat is kialakítanak, amelyek a történelmi környezet elemeiből építkezve teszik majd próbára a látogatók talpraesettségét és problémamegoldó képességét. Már rendelkezik egy ilyennel a Szatmár Megyei Múzeum: abban az egykori párttitkár, Uglár elvtárs irodáját kell átkutatni és kijutni onnan, mielőtt visszatér az ebédszünetről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?