banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Jövő év novemberére készülhet el a felújítás alatt álló Zilahi Közigazgatási Palota

A Zilahi Közigazgatási Palota teljes felújítás alatt áll, nemrég az újonnan kinevezett prefektus, Dari Tamás a helyszínen ellenőrizte a munkálatok menetét.

Az épületet 1970-ben adták át, azóta az intézményen – néhány nyílászárócserén kívül – nem történt felújítás, ezért a prefektusi hivatal megpályázta ennek korszerűsítését, amit pozitívan bíráltak el. A felújítást 85 százalékban európai forrásokból, 15 százalékban pedig kormányhozzájárulásból valósítják meg.

A finanszírozott projekt teljes értéke 24 263 129,68 lej, amelyből 18 441 446,29 lej vissza nem térítendő összeg. Az országban ez az egyedüli prefektusi intézmény, amely ilyen jellegű pályázatot nyert.

A munkálatok megkezdése előtt az épületben több mint nyolc intézmény működött: a prefektusi hivatal, a megyei önkormányzat, a megyei statisztikai hivatal, az útlevél- és hajtási igazolványokat kibocsátó osztály, továbbá kisebb intézmények, amelyeket a felújítás idejére átköltöztettek különböző épületekbe, hogy az építő cég zavartalanul végezhesse a munkát.

A finanszírozási szerződést 2018 novemberében írták alá, 2019. december 2-án a kivitelező átvette az épületet, a megvalósítás végső határideje 2022 novembere.Kívül-belül megújul az épület | A szerző felvétele

A helyszínen Dari Tamás prefektus elmondta, az általános célkitűzés a zilahi Közigazgatási Palota korszerű átalakítása. A munkálatok ütemterv szerint zajlanak, és az építtető garantálja, hogy a szerződések feltételeit betartják. A projektben szerepel az épület hőszigetelése, a nyílászárók teljes cseréje, a fűtőtestek cseréje és ventilátorokkal való helyettesítése, alternatív energiatermelő rendszerek telepítése, a világítóberendezés rehabilitációja és korszerűsítése, az integrált energiagazdálkodási rendszer (BMS) megvalósítása.

,,Ez lesz Szilágy megye első intelligens irodaháza, amelynek összes műveletét egy központi számítógép (BMS rendszer) vezéreli majd” – tette hozzá a prefektus.

Mindezidáig többek között új tetőszerkezettel látták el az épületet, ugyanis a régit 2019. május 28-án a jég 80 százalékban szétverte. Jelenleg folyamatban van a nyílászárócsere, a teljes hőszigetelés, fűtésrendszer és villanyhálózat cseréje. Ha minden a terv szerint halad, akkor a működési költségek a jelenlegihez képest 30 százalékra csökkennek, és a város főterén modern intézmény áll majd – tudtuk meg.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?