Tizenöt év után a nyáron megnyílik a zilahi Scala mozi

A rendszerváltás előtt Zilahon két mozi működött, az egyik a Scala, másik a Vigadó épületében. Ez utóbbi még a 90-es évek elején bezárt, a sokak által kedvelt, több mint 300 férőhelyes Scala mozi pedig 2005-ben. Ezt követően a helyiséget nem használták, és egyre elhanyagoltabb állapotba került: a berendezés tönkrement, a falakon a vakolat repedezni, hullani kezdett, és már egyáltalán nem hasonlított régi önmagára.

,,Az épület az önkormányzathoz tartozik, ezért megpályáztuk ennek felújítását, ami 15 millió lejbe kerül, a hivatal 678 ezer lejjel járul hozzá a korszerűsítéshez, a többi az Országos Beruházási Társaság (CNI) révén, kormánytámogatásból valósul meg” – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester.

A mozi belső tereinek felújítása még tart | A szerző felvétele

2019-ben elkezdődtek az intézményben a munkálatok, a hétvégén Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter megerősítette, hogy idén májusban, legkésőbb a nyár folyamán elkészül a felújított és átalakított épület, amelyben kialakítanak egy 247 férőhelyes 3D-s mozitermet, egy digitális planetáriumot 25 férőhellyel, és egy kisebb, 40 férőhelyes 2D-s mozitermet.

,,Kedden megnéztük a folyamatban lévő munkálatokat, a kivitelező cég nagyon jól halad. A munkások a felső részben, ahol a vetítőszoba lesz, már befejezték a vakolást, kifestették a termet, a munka nehezén már túl vannak. Miután elkészülnek, és átvehetjük az épületet, kijelenthetjük, hogy tizentöt év után ismét lesz mozi Zilahon. Sőt Nagybányához hasonlóan planetáriummal is büszkélkedhetünk, ami a tanulók számára kiváló oktató és ismeretterjesztő segédeszköz lehet, vagy pompás kikapcsolódási lehetőség mind a fiatalok, mind az idősek számára” – tájékoztatott az alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?