Könyv jelent meg Bakk Miklósról

Megjelent Tóth László: Sorsformálók / Erdélyi színterek - politikai spektrumok című könyve. A kiadvány több beszélgetést tartalmaz Bakk Miklós politológussal.

„Véleményem szerint az igazi történelmet emberi sorsokon és általuk feltárt históriákon keresztül ismerhetjük meg” – vélekedik a könyv szerzője, akinek eddig két történelmi monográfiája jelent meg. A mostani interjúkötetben Bakk Miklós politológust, újságírót szólaltatta meg. A beszélgetésekre 2020 késő őszétől került sor, a szerző szerint az olvasó egyebek mellett megismerkedhet az erdélyi politológusok amiatt folytatott harcával, hogy a politikai elit foglalkozzon az autonómiakérdéssel vagy épp a magyar felsőoktatással.Bakk Miklós és Tóth László | A szerző felvétele

„Felgyorsult világunkban lassan történelem, amit 1990 óta megéltünk, ezért hiánypótlónak mondanám a kötetet” – fogalmaz Tóth László.

A könyv előszójában dr. Csermák Zoltán azt írja: az interjúalany elbeszéléseit lapozva egy könyvtárpolcnyi regény témáját lelte fel. „A beszélgetőtárs csendesen, kissé szerényen jegyzi meg a származásával kapcsolatban, hogy e gyökerek csak az identitás nézőpontjából érdeklik, viszont az ősök életét, vallási hovatartozását taglalva komplett közép-európai univerzumot fest le. Igen, festi a szavakat, mindig képszerűen fogalmaz, az olvasót az adott helyszínre ülteti, s megosztja vele gondjait. Átérezzük a pályaválasztás kényszerét, az ördögi korszak modus vivindijét, s az ősi elvet, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” – fogalmaz az előszó szerzője.

A kiadvány kilenc fejezetből áll, többek között bemutatja Bakk Miklós életútját, amely Háromszékről a Bánságba, majd Kolozsvárra vezetett, kiderül, hogy miért választotta második otthonának Temesvárt, szó esik az 1990-es évekről, amit a politika romantikus korszakának nevez, autonómia-koncepciók boncolgatásáról is olvashatunk, ahogy egyetemi csatákról is. Kifejezetten érdekes „A Soros Alapítványnál” című rész. Szó esik arról, hogy miként ítéli meg Bakk Miklós a romániai szervezetet, és arról is, miként látja a mágnás szerepét a globalizmus térnyerésében, illetve, hogy milyen különbségek vannak a különböző országokban tevékenykedő Soros-szervezetek között.

A baróti Tortoma kiadó gondozásában megjelent 148 oldalas interjúkötet színes képanyaggal van illusztrálva.

Kapcsolódók

Kimaradt?