Az élet jó oldala címmel jelent meg Böjte Csaba és Csák János beszélgetős kötete

Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban címmel jelent meg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Csák János politikus-üzletember közösen jegyzett beszélgetős könyve, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

A napjainkig hatezer árva gyereknek otthont teremtő, örökké úton lévő szerzetes és a négygyermekes családapa, aki vállalatvezetői és nagyköveti karrier után lett miniszter, az alapvető emberi értékekről, a család, a munka szerepéről, a közélet perspektíváiról, buktatóiról és a mindannyiunkban ott rejlő kiaknázatlan, csodás lehetőségekről elmélkednek, hittel, őszinteséggel, sok derűvel – olvasható az Open Books Kiadó gondozásában megjelent kötet hátlapján.

Halmos Ádám, a kiadó ügyvezetője kiemelte: a kötet arra a kérdésre keresi a választ, hogy vannak-e közös emberi jók, olyan értékek, amelyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek.

Fotók: MTI

Böjte Csaba és Csák János négy napon keresztül ült egymásra figyelve, és sorra vette mindazokat a szempontokat, amelyek e kérdések kapcsán megválaszolandók – mondta, hozzátéve, hogy a kötet a beszélgetések szerkesztett változatát adja közre.

A szerzők nem csupán szavaikkal, hanem jelenlétükkel és gyakran hallgatásaikkal is sokat tettek azért, hogy a könyv valódi utakat mutat egy értékválsággal küzdő világban – hangsúlyozta Halmos Ádám.

A könyvben az olvasók a szerzők gondolatait Értékeink, Család, Munka, Közélet és Saját magam című fejezetekre tagolva ismerhetik meg.

Csák János magyarországi kulturális és innovációs miniszter a könyvbemutatón kiemelte: szükség van ilyen könyvekre. Mint mondta, a válságban az ember elkezd azon gondolkozni, hogy kire számíthat. Erre a válasz: akivel együtt töltött sok időt, akire időt szánt, akit szeret. „A válság mindenkit töprengésre késztet” – mondta, kiemelve: egy válság, soha vissza nem térő alkalom arra, hogy rendezzük a sorainkat.

Böjte Csaba elmondta: régóta ismerik egymást Csák Jánossal, aki részt vesz az idén 30 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájában is, többször ellátogatott Dévára, sokat beszélgettek, együtt keresve válaszokat kérdésekre, gondokra. Ezt az évekkel ezelőtt elkezdett párbeszédet folytatták négy napon keresztül, így született a könyv.

Kiemelte: biztos, hogy minden gondra, problémára van jó megoldás, ha a feladatot türelmesen, nyugodtan körbejárjuk, akár segítséget kérünk, akkor megtaláljuk.

„A falak nem kívül vannak, legtöbbször belül. Törjük keresztül ezeket a falakat” – fogalmazott, kiemelve: a gyerekeket is arra tanítja, rengeteget kell sportolni, tanulni, a talentumot kibontakoztatni, a morális tartást megőrizni. „Problémák lesznek, de ha reménnyel, bizalommal állunk hozzá, meg tudjuk oldani azokat” – hangsúlyozta. Mint mondta, számára is izgalmas volt, hogy egy politikus és egy teológus hogy lát bizonyos kérdéseket és mennyi átfedés van válaszaikban.

Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban című könyv csütörtöktől érhető el a könyvesboltokban és a webshopokban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?