A divat annak tükre, ami a társadalomban történik – megjelent Keszeg Anna divattudományi kötete

A fashion studies megalapítójának tekintik magyar nyelvterületen Keszeg Annát, a Debreceni Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Babeș Bolyai Tudományegyetem oktatóját, aki divattal kapcsolatos tanulmányait összegző kötetét hétfő este mutatta be Kolozsváron.

A divatkutató, egyetemi tanár Divat-újratervezés. A kortárs divat médiaműködései című könyvéről Biró Annamária egyetemi adjunktussal beszélgetett. A Budapesten kiadott METU Teória sorozat harmadik kötete a tanulmánykötet, amelyben Keszeg Anna társadalom-, kultúra- és médiakutatóként értelmezi a divat jelenségét.

A divatkutatónak számos előítélettel kell szembenéznie a tudományos közegben, ugyanis „a divat tudományos megítélése sokszor csúszik össze azokkal a hétköznapi vélekedésekkel, melyek a divathoz kapcsolódnak”, hangzott el a kolozsvári könyvbemutatón.

Biró Annamária és Keszeg Anna | Fotó: Ilyés Szabolcs

Biró Annamária rávilágított, hogy a szerző nem ad egyszerű feladatot annak az olvasónak, akit kizárólag a divat világa érdekel. A könyv tudományos nyelvezete, valamint a bemutatott témák nagyfokú komplexitása miatt felmerül a kérdés, hogy mégis ki a könyv ideális olvasója. Keszeg Anna szerint a tudományt nem érdekli a divat, viszont azok, akik tudományokkal foglalkoznak és közel kerülnek a divathoz, rájönnek: igenis kellene a tudománynak foglalkoznia ezzel a területtel. „Nagyon sok fontos társadalmi problémát lehet feltárni és értelmezni általa. Azt gondolom, hogy a mai világ történései a divatban is követhetők, ez pedig körülbelül a 19. század eleje óta így van. A könyv ideális olvasója tehát az, akit érdekel a ma” - mutatott rá.

A szerző a kötetben az elmúlt hét év divattal kapcsolatos tanulmányait gyűjtötte össze és keretezte, legtöbb esetben aktualizálta azokat. Mint Biró Annamária rávilágított, Keszeg Anna azokat a problémákat helyezte keretbe, amelyek a divatjelenségekhez kapcsolódnak és így olyan könyvet tett le az asztalra, amelynek célja, hogy megalapozzon egy tudományterületet.

A négy fejezetre osztott kötet első része a divat fogalmi rendszerét járja körül, rengeteg fogalommeghatározással találkozik az olvasó, ugyanakkor ezeket újragondolja és új jelentéssel ruházza fel a szerző. Azt hittük, hogy ismerjük a fogalmak jelentését, de Keszeg Anna rámutat arra, hogy több tudományág felől is megközelíthetők a divatfogalmak, amelyek így új definíciót is kaphatnak. Biró Annamária kifejtette, bár a kötet esettanulmányokat tartalmaz, valójában monográfia jellegű, amely egy tudományos kérdést minden szempontból, kimerítően, egységbe foglalva tárgyal, keretezést ad a divatjelenségek vizsgálatához.

Az Univerzumépítés a kortárs divatiparban című második, illetve a Közösségi dinamikák a divatfogyasztásban című harmadik fejezet az univerzumok építéséről szól, nem csupán a divatról: sorozatokról, filmekről, közösségi médiáról, irodalomról, társadalomtudományokról, filozófiáról és szociológiáról is.

Keszeg Anna a könyvben három nagy mintázatról beszél. Az első az, amit a nagy divatcégek is képviselnek, ezt avantgárd paradigmának nevezi a szerző, amely a divat folyamatos változásáról, a korszerűségről szól. A társadalmi paradigma a divatra mint alkalmazkodásra utal. Ez alapján azért öltözködünk, hogy megmutassuk: be tudunk illeszkedni egy társadalmi csoportba. A harmadik mintázat a kulturális iparági paradigma, ez kapcsolódik a kapitalizmus által teremtett világhoz, amelyben a fast fashion, a tömegtermelésre szánt divat is hatalmas szerepet kap.

A szerző kapcsolata a divattal

A szerző magyar–francia és filozófia szakon végezte egyetemi tanulmányait, amikor Párizsba utazott tanulni. „A divat iránt érdeklődtem, de a saját környezetemben, Erdélyben nem éreztem, hogy megtaláltam volna a helyem ebből a szempontból. Amikor Párizsba utaztam, hirtelen tudtam, hogy jó helyen vagyok, az emberek a divat, a ruháik által értették magukat. Akkor nyílt ki előttem a világ” - mesélte.

Még 2010-ben kezdett el divat tárgyat tanítani a BBTE kommunikáció szakos diákjainak. Bár tudta, hogy a hallgatóknak nem céljuk a divatiparban elhelyezkedni, mégis elengedhetetlen, hogy a divat által betekintést nyerjenek a márkázásba, a kommunikációs kampányok és folyamatok megértésébe, továbbá vizsgálható a divat médiarendszere, sajtókapcsolatai is. Ahhoz viszont, hogy ezt megfogalmazzuk, előbb meg kell magyarázni, hogy mi a divat. A szerző erre is választ ad a kötetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?