J. Kovács Judit: „A gyerekek világa a szülői ölben kerekedik ki”

Kerekítő manóval szórakoztatta a kicsiket és nagyokat a rendkívül népszerű baba-mama foglalkozás, a Kerekítő megteremtője, J. Kovács Judit a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten. A magyarországi drámapedagógus 2009 óta népszerűsíti kiadványaival a népi mondókákat, ölbeli játékokat nemcsak azért, mert jókedvre derítik a gyermeket és szülőt, hanem mert az altatódalok, dúdolók és dünnyögők, ölbeli játékok mind-mind hozzájárulnak a gyermekek érzelmi biztonságának kialakulásához, fejlesztik anyanyelvi készségeit, szókincsét, beszédértését, hallását, kifejezőkészségét, memóriáját, bővítik ismereteit a világról, és kihat a mozgásfejlődésre is.

Jövőre kerek 15 éves lesz a Kerekítő, Erdélyben 12 éve népszerű a könyvsorozaton alapuló baba-mama foglalkozás. Mintegy 6000 érdeklődő pedagógus követi az újdonságokat J. Kovács Judit módszertani csoportjában. A drámapedagógussal a kolozsvári kerekítőzés után beszélgettünk.

Fotók: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Facebook-oldal

– Milyen tapasztalathalmaz gyűlt össze önben az indulás óta eltelt 14 év alatt?

– Ami az érdekes benne az szerintem ez az időtlenség, hogy ezek a népi mondókák, ölbeli játékok, ahogy egy régi kincset porolgatunk le és elevenítünk fel, ezt a kicsik 15 évvel ezelőtt is ugyanúgy élvezték, mint ma, pedig ugye felgyorsult a világ, a digitalizáció is hozott magával dolgokat. Mi is igyekeztünk így lépést tartani. Ahhoz, hogy minél több családot elérjen a népi mondókázásnak az öröme, mi is Kerekítő Youtube-csatornára feltöltöttük a köteteknek az összes anyagát, a Facebookon is ott vagyunk, a zenei megosztókra is feltöltöttük, és az egy nagyon nagy élmény, hogy ennek ellenére ugyanúgy jönnek, hogy ezt élőben megtapasztalják, hogy együtt játsszuk el, és közösségek alakultak. Kolozsváron egy különösen erős közösség van, de Székelyudvarhelyen, Segesváron, Székelykeresztúron, Tordaszentlászlón és sok más helyszínen van Kerekítő. A kicsi gyereknek a világa a szülői ölben kerekedik ki első ízben. Innen kapta a Kerekítő a nevét, és magát az elnevezést Kányádi Sándor Kerekítő című verséből kölcsönöztük, amiben minden kerek. Ezt a kerekséget próbáltam megragadni a mondókák, ölbeli játékok terén. Tényleg a kapcsolódás a legfontosabb, a bizalom, érzelmi biztonság, és ez az, ami állandó, ami 2009 óta, valójában évszázadok óta töretlen, és azok a mosolyok, a szemeknek a csillogása. Ma is annyi szeretet meg lelkesedés jött át, nemcsak a szülő és gyerek között, hanem felém is.

– A forrás létezett, csak újra kellett színezni...

Persze. A Móra Kiadó gondozása alatt jelenik a Kerekítő könyvcsalád, az első kötet 2009-ben Szép Magyar Könyv díjat is nyert, és azóta az alapsorozatban csak népi mondókák, ölbeli játékok vannak, körülbelül 250-et találnak meg most már az szülők az internetes felületeinken is. De ugye lapozgatni milyen jó, és az olvasóvá nevelésben is hatalmas szerepe van ezeknek a könyveknek, aminek minden oldalán ott bujkál Kerekítő manó, aki most a Könyvhéten is életre kelt. Népi forrásból dolgozom, és próbáltam arra odafigyelni, hogy minden kötetben vannak közkedvelt, jól ismert játékok, és mellé be vannak csöpögtetve a kevésbé ismertek, így az anyukák sok újat is tanulnak. Mindig azt mondom, hogy az a jó, ha az, amit velünk játszottak, azt felelevenítjük.

Nagyon nagy a repertoár, de ennek az a lényege, hogy mindenki megtalálja benne azt az 15-20-30 kedvenc mondókát, amit aztán évekig mondogatnak. Végül is az a lényege, hogy a mindennapi nehézséget is remekül át lehet vele hidalni. Egy rosszabb napon, egy fogfájós éjszaka után a szülőt is jó kedvre deríti, a gyermeket is. Ugye az éneklő mondókázó szülő nem feszült. Nem tudunk egyszerre aggódni, félni, szorongani és énekelni, olyan az agyunk felépítése. Ez nagyon jól ki lett találva, és ősidők óta örömet szerez a kisgyerekes családoknak.

– Ha nincs a Kerekítő, ami nagyon népszerű lett ugye, akkor elsikkad vajon ez a mondókatárunk? Valószínűleg nem lesz ennyire népszerű.

Amióta a generációk nem élnek együtt, azóta nagyon nagy szükség van, hogy baba-mama foglalkozások keretében hiánypótlásképpen ezt újratanulják a szülők. Kerekítő nélkül is van élet, elterjedtek a baba-mama foglalkozások, igaz a fókusz kicsit különbözik. Az biztos, hogy nálunk kifejezetten a népi mondókák vannak a fókuszban, a mienk ebben különleges, hogy csak népi anyagból merítünk pont azért, mert egy héten egyszer jutnak el hozzánk a családok, és abban a félórában ez az óvódát megelőző korosztály esetében ez a jó, hogy első ízben ezekkel a kincsekkel találkoznak és Kerekítő manóval, aki közel hozza ezeket a kincseket a mai családokhoz.

– Kerekítő mintabölcsőde és mintaóvoda is alakult, ezeket hogy kell elképzelni?

Erdélyben is vannak már mintacsoportok, csak párat említek, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Kézdivásárhelyen, és most a gyergyóalfalui képzés kapcsán több Kerekítő-mintaóvoda fog alakulni, plusz mintacsoportok. Ezek azok, ahol legalább hetente egyszer előbukkan Kerekítő manó népi mondókás bábos percekkel, plusz a könyvcsaládnak bizonyos alapsorozatai megtalálhatók, a gyerekek szabadon forgathatják, és a pedagógusok is örömmel. Kerekítő Manó csoportbábként van jelen, mint egy vendég, mindig várják a gyerekek, és a megszokott óvodai tevékenységek előtt hangulatteremtésként, motivációként használják a pedagógusok.

Nagy sikere van a módszernek, illik rá a mottónk „egyszerűen nagyszerűt”, remekül el lehet sajátítani. A képzések gyakorlatiasak. Erre olyan lehetőséget biztosítottam, hogy nemcsak intézményes képzés van – bár úgy tűnik, hogy rendszeresen eljutok Erdélybe, ami nagy öröm –, de ha valakihez nem tudok eljutni, akkor online bábos képzésen is el tudja sajátítani a módszert a honlapunkról. Van egy kerektő módszertani csoport kifejezetten pedadósuknak, ott 6000-en vagyunk, sok erdélyi pedagógus is van, ott mindig vannak hétről-hétre játékötletek, és akit komolyan érdekel, az elvégzi a képzést.

Aki érdeklődő, jöjjön oda be, és akit komolyabban érdekel, szeretné Kerekítő manót csoportbábként használni, illetve mintacsoporttá válni, akkor ehhez a képzést el kell végezni, online bábos képzést vagy intézményi képzést.

– Mikor derült ki, hogy ezt kell bővíteni?

Kezdettől úgy voltam vele, hogy hát itt van ez a könyv, élővé kell tenni, fel kell támasztani a benne lévő játékokat, és hogy minél többekhez eljusson a könyv, úgy gondoltam, hogy legyen egy baba-mama hálózat, foglalkozásvezetők, ahhoz módszertani képzés. A könyvek elérhetők, az már rögtön volt, a pedagógusképzés érkezett meg később, nyilván kapacitás miatt is. Ahogy kikerekedett a foglalkozásvezetői képzés, nyilván egyre több érdeklődő pedagógus is volt. Amikor járvány volt, az óvónői csoportokban kitettem az online lehetőséget, nagyon sokan, több ezren jöttek a csoportba, és szépen épült.

2017 óta van mintaintézményi és pár évvel később mintacsoportos kezdeményezés. Ez is igény szerint alakult, lett is jó pár intézmény, aztán jöttek pedagógusok, akik azt mondták, hogy az egész intézményben azért nem, de a csoportban szeretnék használni a Kerekítőt, és körülbelül 500 Kerekítő-mintacsoport van. Ilyenkor egy hintázó Kerekítő manót ábrázoló tábla kikerül a csoportszobába, a szülők is nagyon büszkék rá. Ez azért is jó, mert van, aki a könyvön keresztül jut el hozzánk, és utána megy a foglalkozásokra, van, aki a foglalkozáson hall a Kerekítőről először, és most már, ahogy bővül a Youtube-csatornánk, vannak pár perces mondókás videók nyilván nagyobb gyerekeknek, de igazából a szülőknek, hogy ott megtanulják és aztán eljátsszák a gyerekeknek.

Gondolkoztunk, hogy aztán nehogy úgy legyen, hogy a gyereket odaültetik a tévé elé, de kommunikáljuk, hogy ez mire való. Arra nagyon jó, hogy van olyan szülő, aki ott találkozik először a Kerekítővel, megveszi a könyvet, olvasgatják, eljátsszák, eljön a foglalkozásra. Ezek így egymást erősítik, ez nekem is a meglepetés része. Nagyobbra kerekedett ez a dolog, mint amekkorára én bármikor is álmodtam.

– Hová lehet még bővülni? Van már húsz kiadvány? Maradtak még ötletek?

Minden évben jelenik meg új, megvan nekem úgy öt évre előre, hogy mi következik. Aztán szerintem, egészséges dolog, hogy egy idő után lekerekednek a dolgok, de még úgy öt kötet bennem van. Az óvodások felé szeretnék nyitni jobban. A mondókát ők is élvezik, de óvodás mesekönyv csak kettő jelent meg, erre vonatkozóan vannak még ötletek.

És hogy merre tud kerekedni? Rengeteg új terv van, ami az eddigieket kikerekíti.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?