Kamaszoknak szóló új előadásával indítja nyári fesztiválját a Váróterem Projekt

Július 5 – 9. között szervezi meg másodszor GézenZUG gyermek- és ifjúsági fesztiválját a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat. Négy előadást játszanak, köztük a legújabb, 15 és 18 év közöttieknek szóló produkciójukat is.

„A GézenZUG célja újra bemutatni rég nem játszott gyermekelőadásainkat – a Rumi László által rendezett Borsópróbát és ParaFabulákat, a 2020-ban Visky Andrej rendezésében készült Varjú Karcsit, valamint a legújabb, Az emberek mindenfélét mondanak című ifjúsági előadásunkat” – írja közleményében a Váróterem Projekt. Az előadások helyszíne a ZIZ Art and Social Area (Párizs utca, 5. szám), a társulat ugyanis februárban bejelentette, hogy korábbi székhelyéről, a Traian utcai ZUG.Zone-ból költözni kényszerül, és új állandó teret keres, mert az épületet várhatóan lebontják.

Az emberek mindenfélét mondanak színházi nevelési előadás, amelyet Hajós Zsuzsa ötlete alapján Csepei Zsolt és Visky Andrej írt, Visky Andrej rendezte, a dramaturg Visky Ábel, a jelmezeket Varga Hunor-József és Veres Orsolya tervezte. Varga Hunor-József, Veres Orsolya és Csepei Zsolt tagja a szereposztásnak is, Imecs-Magdó Levente mellett.

Az előadás a Kolozsvár melletti Hója erdő egyik alapmítoszából inspirálódott, mely szerint a paranormális jelenségeiről elhíresült erdőben egykoron nyomtalanul eltűnt egy juhász kétszáz birkával. A népszerű legenda azonban csak kiindulópontja a történetnek: a múlt eseményeivel párhuzamosan egy mai középiskolás pár életkorára jellemző küzdelmeit és zűrös kapcsolatát láthatjuk, mely sorsszerűen fonódik össze a múltbéli legendával, olvasható a társulat honlapján közzétett beharangozóban.

Az előadásban felvetett kérdések elsősorban a középiskolás korosztályt hívják párbeszédre, a tematizált problémák a párkapcsolati válságtól, a különböző korok társadalmi elvárásain keresztül, a felelősségvállalásig terjednek. Az előadás felvállaltan nevelési szándékkal született, így a diákokat beszélgetésre, gondolatcserére is invitálják a darab által felvetett kérdésekből kiindulva. Az előadás hossza 30 perc, illetve további 30 perc beszélgetés.

Az emberek mindenfélét mondanak lesz a magyar kormány támogatásával megszervezett GézenZUG fesztivál nyitóelőadása július 5-én, hétfőn, délután 5 órától, kedden 6-tól a Borsópróba (r. Rumi László), szerdán 6-tól a Varjú Karcsi (r. Visky Andrej), csütörtökön 6-tól pedig a paraFabulák (r. Rumi László) látható. Az előadásra jegyek online válthatóak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?