Bánk bán videochatben – élő online előadással „turnézik” a Váróterem Projekt

Online felületre adaptálta Bánk bán? Jelen! című osztálytermi előadását a kolozsvári Váróterem Projekt. A színészek otthonaikból játsszák az élőben közvetített előadást, amellyel megpróbáltak előnyt kovácsolni a videochat korlátaiból.

Az előadást elsőként a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjai láthatták csütörtökön. „Megvolt a bemutató-feeling és az előadás előtti lámpaláz” – mesélte a Bánk bánt alakító Csepei Zsolt. A színész szerint összességében jó élmény volt a társulat első online előadása. Az optimális felület megtalálása és a technikai megoldások kikísérletezése mellett az interakció lehetőségének a biztosítása volt a legnagyobb kihívás. „Furcsa volt, hogy nem éreztük a reakcióikat, arról semmit nem tudtunk, hogy mi van a képernyők másik oldalán” – mondta. Az eredeti előadásban van olyan jelenet, amelynek a kimeneteléről a diákok krétadobálással határoznak. „Az online verzióban petíciót és szavazást használtunk. A szavazólinket megosztottuk a YouTube-oldalon, ahol élőben ment az előadás, és a komment-szekcióban még hozzá is szóltak” – részletezte, hozzátéve, hogy a színészek szempontjából az sem könnyű, hogy a partner valahol a képernyőn van, miközben nem neki, hanem a kamerának kell mondani a szöveget.

 

 

Az online változat előzetesében látható, hogy egy védőmaszk is bekerült kellékként az előadásba, de Csepei Zsolt szerint nem volt cél túlságosan behozni a járvány kontextusát. „Egyszerűen megpróbáltuk kihasználni egy videochat lehetőségeit, a képhatárokat, az egymáshoz átnyúlást, a korlátokból valamilyen előnyt kovácsolni.”

A Váróteremnek egyébként nem ez az első online tartalma, Csepei Zsolt a társulat másik tagjával, Rácz Endrével közösen már április elején rögzített egy jógagyakorlatot, amely valódi felüdülés volt abban a chatablak-invázióban, ami a kijárási tilalom bevezetésével az emberiség nagy részét érte.

 

 

A Visky Andrej rendezte Bánk bán? Jelen! célja, hogy a középiskolások szemszögéből, az ő terükből vizsgálja, hogy mi az, ami a jelen számára átmenthető a nemzeti drámából, mi közük lehet hozzá azon túl, hogy iskolai tananyag? A 2012-ben bemutatott Bánk bán? Jelen! előadással sokat turnézott a társulat, de Erdélyben is sok olyan iskola van, ahol még nem jártak, vagy amióta jártak, felnőtt az újabb középiskolás generáció. Az online előadást hétköznapokon 9-től, 10-től és 11-től lehet megrendelni, az élő közvetítés után pedig csoportos beszélgetésre is van lehetőség a nézőkkel.

„Nem állítjuk azt, hogy ez ki tudja váltani az élő találkozást, inkább egy teljesen más műfaj” – hangsúlyozta Csepei Zsolt. Az online változat előadásának elvileg nincsenek földrajzi határai, hátránya viszont például az, hogy a jegyárak kifizetése bonyolultabb lehet, attól függően, hogy az iskolának van erre kerete vagy a diákoktól gyűjtik össze a pénzt.

Függetlenként a leállásról: legalább megjelentünk, mint emberek a rendszerben

A vesztegzár időszakát a reflexióra, megújulásra használta ki a társulat. „Szerintem belül mindenki nagyon örült ennek a periódusnak” – fogalmazott Csepei Zsolt. Mint mondta, a társulat egy szerteágazó, bonyolult előadáson dolgozott éppen, aminek március 29-én lett volna a bemutatója, de úgy érezték, hogy rosszul állnak vele, jól jött a halasztás. „Jó volt, hogy kicsit le tudtunk lassulni. Eleinte keveset is beszéltünk, aztán egyre gyakrabban, kicsit reflektáltunk arra, hogy hogyan működünk, mint szervezet, beszélgettünk arról is, hogy milyen színházat szeretnénk a következőkben csinálni. Még folyamatban vannak ezek a beszélgetések” – mondta.

Mint megtudtuk, a vesztegzár miatt le kellett mondaniuk egy elnyert pályázati támogatásról, de bíznak benne, hogy újabbak lépnek a helyébe. „Bármilyen bizonyosság jól jönne. Ha tudjuk, hogy jövő télig nem lehet előadásokat tartani, akkor nyilván átállunk online tartalmakra. Ha lehet, akkor aszerint számolunk” – világított rá. A jelenlegi terveik szerint a Váróterem következő bemutatója novemberben lenne, az előadás a szektásodás témáját járja körül Benedek Zsolt rendezésében.

Arra a kérdésre, hogy érzékelték-e, hogy a járvány okozta gazdasági válság miatt kevesebb pénz lenne a kultúrára, Csepei Zsolt elmondta, hogy független társulatként nem újdonság a bizonytalanság, a pályázataikat ugyanis vagy pozitívan bírálják el, vagy nem, a jegybevétel pedig nem könyvelhető el jövedelemként, hiszen sokszor éppen fogyókellékre elég vagy a fenntartási költségbe megy. A színész szerint a járvány alatt az állam legalább rájött, hogy léteznek független művészek. „Voltak támogatások olyan művészeknek, akik kizárólag szerzői jogi szerződések alapján kapnak pénzt, végül elég bonyolult feltételeknek kellett teljesülnie ahhoz, hogy ezt meg is lehessen kapni, de legalább megjelentünk, mint emberek a rendszerben, egyszer csak rájöttek a parlamentben, hogy vannak emberek, akik ezt csinálják.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?