Később legyen Európa Kulturális Fővárosa Temesvár, kéri a kulturális minisztérium

A koronavírus-járvány a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa programokat is érinti. Temesvár, a szerbiai Újvidékkel és a görögországi Eleuzisszal közösen várja az Európai Bizottság döntését arról, hogy kell-e halasztaniuk.

Mihai Firică, a kulturális minisztérium államtitkára az EU soros elnöke, Horvátország által kezdeményezett keddi nemzetközi online találkozón vetette fel, hogy a tagországok figyelembe kellene vegyék a világjárvány hatását a kulturális fővárosok programjaira, írja a News.ro.

A temesvári Shine your light - Light up your city! című program a kultúra közösségi jellegét hangsúlyozza, a járvány miatt viszont éppen ez nem fog érvényesülni, a részvételt, az emberi energiát és a város rezgéseit nem lehet virtuális környezetbe helyezni, érvelt az államtitkár.

Simona Neumann, a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület elnöke a Román Közszolgálati Televíziónak adott interjúban hat hónapos-egy éves lehetséges halasztásról beszélt, mint mondta, erről egyeztetések folynak és május folyamán várható döntés az Európai Bizottság részéről. A programvezető a szervezet Facebook-oldalán közzétett újabb interjúban arról is beszélt, hogy egyeztetnek az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert más városokkal arról, hogy hogyan lehet a világjárvány időszakában alkalmazkodni, de tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen programsorozatot lehetetlen kizárólag online megszervezni.Bár a járvány megnehezítette a szervezést, az egyesület igyekszik aktív maradni. Április elején a lakosság közreműködésével fényeket gyújtottak városszerte, hogy így bátorítsák a koronavírus ellen az első vonalban harcolókat, május 16-án, a szükségállapot lejárta utáni első hétvégén pedig Temesvár három negyedében szerveztek teraszkoncerteket helyi előadók közreműködésével. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?