Románia 100: új, centenáriumi bemutatóval indítja az évet a kolozsvári Váróterem Projekt

Kortárs erdélyi magyar szerző Románia megalakulásának századik évfordulójára írt szövegének bemutatójára készül kolozsvári játszóhelyén, a ZUG.Zone-ban a Váróterem Projekt. A zenét középiskolás diákok szerezték.

A Románia 100 című produkcióban Lovassy Cseh Tamás rendező, szövegíró a társulat tagjaival közösen olyan színpadi világot alkotott, melyben a centenáriumi évforduló mindössze ürügy arra, hogy az alkotók olyan fontos kérdésekről beszéljenek, mint a román-magyar együttélés, az elvándorlás vagy épp az itthon maradás problémája, a múltfeldolgozás szükségszerűsége, a jövőtervezés és jövőnélküliség tárgyköre, vagy épp az erdélyiség megfogalmazhatósága és megfogalmazhatatlansága.

„Miközben aktuális és húsba vágó közösségi és politikai kérdéseket feszegetünk, mégis arra törekszünk, hogy elsősorban egyéni sorsokat mutassunk be: két családot, néhány gyereket, két közéleti szereplőt, iskolaigazgatót, alkotó embert – mind-mind olyanokat, akik ismerősek számunkra mindennapjainkból. A különbség csak ennyi: színpadi szituációba helyezve őket felnagyítódnak problémáik, élesebbé válnak kérdéseik. Számunkra pedig épp ez a fontos, hogy a színház nyelvén keresztül kérdezzünk rá jelenünkre, vagyis arra – és számomra ez a legfontosabb –, hogy élhető és fenntartható-e mindaz, amit ma Erdélynek vagy erdélyiségnek nevezünk. Vagy még inkább: mit jelentenek ma ezek a fogalmak? Ennyiben pedig témánk univerzális és több száz éves: nem szorítkozik kizárólag a román-magyar együttélés problémakörére” – jegyezte meg az előadás rendezője és szövegírója.

A produkció díszleteit, jelmezeit és látványvilágát Gábor Zsófia tervezte, míg dramaturgként Kovács Emese, fordítóként pedig Bertóti Johanna vett részt a munkafolyamatban. Az előadásban színpadra lép Sebők Maya, Mostis Gergő, Pál Emőke, Imecs-Magdó Levente és Csepei Zsolt, a Váróterem Projekt csapata pedig négy középiskolás diákkal is kiegészült, akik nem csak szereplői az előadásnak, de annak zenei világáért is felelnek – név szerint: Sárosi Áron, Jenei Deborah, Ballai Álmos és Jakab Ádám.

Lovassy Cseh Tamás (elcsété) Románia 100 című színpadi szövegét a szerző rendezésében mutatják be január 29-én 19.00 órától, a további előadásokra január 31-én, valamint február 5-én és 6-án kerül sor – szintén 19.00 órai kezdettel. Jegyek – 12 és 20 lejes értékben – a www.varoteremprojekt.ro oldalon, valamint a wrp_tickets@yahoo.com címen foglalhatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?