Káli Istvánt és György Alidát díjazta a Romániai Írók Szövetsége

Kiosztották a Romániai Írók Szövetségének 2021-es díjait hétfőn, május 30-án a Tîrgu Jiu-i színházban, ahol átadták a magyar nyelvű irodalom kategóriájának elismeréseit is.

Az Írószövetség Kisebbségi Bizottságának javaslatára a magyar nyelvű irodalomért a zsűri a díjat a Marosvásárhelyen élő Káli Istvánnak ítélte Klastrom utca kettő című regényéért (Prae Kiadó, Budapest – Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 2021). A könyv egy trilógia második része, amelyben a náci és a szocialista diktatúra évei, valamint a rendszerváltozás is megjelenik marosvásárhelyi mikronézetből. A könyv bemutatójáról szóló beszámolónk itt olvasható.

A kisebbségi nyelvű első könyves írónak járó debütdíjat a székelyudvarhelyi születésű élő György Alida kapta Hármasszabály című prózakötetéért (Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2021). „Egy székelyföldi faluban élő, gyerekszemmel beszélő narrátor hangja szövi át a kötet novelláit, amelyből egy zárt, hagyományos világ bontakozik ki. Az elbeszélői kiszámíthatóságot ellensúlyozzák mindazok a problémák, viselkedésmintázatok, amelyek egy ilyen környezetben tetten érhetők” – írtuk korábban ajánlónkban a kötetről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?