Tompa Gábort díjazta a Románai Írók Szövetségének kolozsvári fiókja

A Románai Írók Szövetsége kolozsvári fiókja idén is kiosztotta az előző évben megjelent kötetek szerzőit elismerő irodalmi díjait. A kedden délben lezajlott díjátadó rendezvényen Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója vette át a Dsida Jenő díjat Van még könyvtár Amerikában? című verseskötetéért.

A Van még könyvtár Amerikában? Tompa Gábor kilencedik verseskötete, a budapesti Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

„Tompa ​Gábor világdarabokat rendez – világszínház szép színjátszásait. És Tompa Gábor már a kezdetektől könyvekbe rendezi verseit is, hiszen ő függőségek közt független, szabad a műteremtés más, magányosabb módozataiban is. Mert a költészet forgószínpadán is csak egy, s mégis hány különböző világlátás, világtalan világ hat: külön versdarabok, szavak, monológok, megformált képek, replikák, helyzetek, hangok, hangsúlyos csendek, elhallgatások, fények, ellenfények, váratlan megvilágítások. Halálosan komolytalan s megkeseredetten komoly, tragikomikus játszadozások pörgetnek rímbe égi s földi látomásokat, sok áhítat kaján szentségeit – botrányosan abszurdoid és groteszk futamok, tisztelettudón és tiszteletlenül kifordított szimbólumok, elfúló sóhajok, fohászok és fölröhögések a szürrealista félhomályból” – írja a könyv fülszövegében Kovács András Ferenc költő.

(Címlapfotó: Biró István)

Kapcsolódók

Kimaradt?