Román-magyar irodalmi szimpóziumot szerveztek Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörterme adott otthont vasárnap a Romániai Írók Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókja és a „Societatea Scriitorilor Mureşeni – Ardealul Könyvkiadó” által szervezett „Román-magyar irodalmi interferenciák” elnevezésű szimpózium első kiadásának.

A Marosvásárhelyi Írói Egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából szervezett eseményen a Marosvásárhelyi Fiók román és magyar tagjai értekeztek a román és a magyar irodalom kölcsönhatásáról, a román-magyar műfordítás kérdéseiről, a párbeszéd, az együttműködés további lehetőségeiről.Az ünnepi  rendezvényen részt vett és beszédet mondott Nicolae Manolescu, az Romániai Írók Szövetségének elnöke, valamint Markó Béla, a Romániai Írók Szövetsége Marosvásárhelyi  Fiókjának elnöke is.   

A szimpózium  keretében Kocsis Francisko és Demény Péter műfordítók a román-magyar műfordítás problémáiról tartottak előadást, de bemutatásra került az ez alkalomból kiadott Lírai interferenciák című kötet is, amelyben román és magyar költők versei, illetve  ezek fordításai kaptak helyet. A szimpózium keretében 50 év irodalom Marosvásárhelyen címmel jubileumi könyvkiállítás nyílt, Eugeniu Nistor és Fekete Vince moderálásával román és magyar nyelvű irodalmi felolvasást is tartottak.

Az esemény keretében első alkalommal adták át a Marosvásárhelyi Fiók különdíjait a román-magyar irodalmi kapcsolatok ápolásáért és román, illetve magyar irodalmi művek fordításáért. A különdíjakat ezúttal Kocsis Francisko költő, prózaíró az utóbbi időben megjelent műfordítás-köteteiért és Ferenczes István költő, prózaíró az Arghezi/Ergézi című könyvéért vehette át. A különdíjakat, akárcsak a rendezvényt, a Communitas Alapítvány támogatta.

Kapcsolódók

Kimaradt?