Hollywoodi produkciók alapjául szolgáló vígjátékot mutat be a Tompa Miklós Társulat

Elkezdődött a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház szilveszteri előadásának próbafolyamata. A hollywoodi produkciók alapjául szolgáló magyar vígjátékot 75 évvel a mű első, marosvásárhelyi premierjét követően mutatja be a Tompa Miklós Társulat.

Zajlik a próba | Fotó: Tompa Miklós Társulat

„1937-be repíti a nézőt a mese. A szerző nem idealizálja az akkori világot, igaz, hogy nem is ítélkezik felette. Mindennapi embereket sorakoztat fel – kispolgárokat. Hammerschmidt úr illatszertárában kis emberek élnek évek óta egymás mellett. Intrikálnak, furkálnak, harcolnak az érvényesülésért. Vágyaik megtörő ábrándok, reménytelenek, egyesek közülök már nem is ábrándoznak, csak kis piszkosságaikat folytatják” – írta Marosi Péter a marosvásárhelyi Szabad Szó 1948. április 16-i lapszámában a Székely Színház Illatszertár című előadásának alapjául szolgáló, azonos című darabról. Ugyanazon vígjátékról, amelyet 2023 decemberében szilveszteri előadásként tűz műsorára a legendás teátrum utódja, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Szerzője, László Miklós (avagy Nikolaus Laszlo) színész, rendező, színpadi szerző, író, forgatókönyvíró Budapesten született 1903-ban és New Yorkban hunyt el 1973 tavaszán. 1938-as emigrálásáig számos magyar filmben szerepelt, a budapesti Nemzeti Színházban 1934-ben bemutatott A legboldogabb ember című darabját a Magyar Királyi Akadémia irodalmi díjával ismerték el.

Zajlik a próba | Fotó: Tompa Miklós Társulat

Az 1937-ben írt Illatszertár a legtöbbet játszott műve, amelynek alapján több hollywoodi film is született: 1940-ben a Saroküzlet (The Shop Around the Corner), 1949-ben A jó kis nyarak (In the Good Old Summertime), 1998-ban pedig a hat szakmai díjjal és nyolc jelöléssel kitüntetett A szerelem hálójában (You’ve Got Mail), utóbbi Nora Ephron rendezésében, Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével.

Az idei évad Illatszertár című produkciója a Mohácsi testvérek átiratában, Mohácsi János rendezésében kerül színpadra december 30-án a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében – a vígjáték 75 évvel ezelőtti, első marosvásárhelyi bemutatója után.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?