Erdély dalát keresi a húsz éves MIÉRT, tehetséges fiatalok jelentkezését várják

Mivel „kevés az olyan dal van, ami igazán az erdélyi fiatalokról szólna”, a Magyar Ifjúsági Értekezlet úgy döntött, huszadik születésnapját dalversennyel ünnepli. Meghirdették az Erdély dala versenyt, amelyre olyan fiatalok jelentkezését várják, akik zeneszerzéssel vagy szövegírással foglalkoznak, zenekarban vagy egyénileg, a verseny célja pedig összehozni azokat a személyeket, akikben kreativitás lapul, de még nem mutatták ezt meg, mondták a szervezők a szerda délelőtti sajtótájékoztatón.

Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a járvány miatt sok civil- és ifjúsági szervezet megszűnt, visszaszorult a kulturális, közösségépítő munkájuk, ezért 2022-ben, az ifjúság évében és a MIÉRT húsz éves születésnapja alkalmából erdélyi szintű dalversennyel, az Erdély dalával ünnepelnek. Az elnök szerint a MIÉRT-nek az elmúlt húsz évben voltak hasonló tehetségkutató eseményei, ám az idei verseny más lesz.Balról jobbra: Sevecsek Renáta moderátor, Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Bogya Anna, az Erdély dala főszervezője és Szilágyi Dóra, a MIÉRT alelnöke | A szerző felvételei

„Azt gondolom, hogy a közösségnek szüksége van egy ilyen eseményre. Az elmúlt tíz évben gombaszerűen nőttek ki ifjúsági fesztiválok Erdély-szerte, éppen ezért nem akartunk egy újabb ifjúsági fesztivált szervezni, ezért döntöttük a dalverseny mellett. Ennek keretében lehetőséget biztosítunk a döntősként bejutott fellépőknek, hogy megmutathassák magukat később a különböző fesztiválokon is. A verseny a közösségépítést is feladatának tekinti, így a tehetségek később majd rengeteg közösségépítő eseményen, rendezvényen fognak fellépni” – mondta. Hozzátette, a dalverseny másik célja, hogy bátorítsa a fiatal alkotókat, hogy nagyszínpadon is megmutassák a tehetségüket.

Olyan dalt keresnek, ami hitelesen tud az erdélyi magyar fiatalok hangján szólni

Bogya Anna, az Erdély dala főszervezője elmesélte, honnan jött az ötlet a dalversenyhez. Mint fogalmazott, örömmel látták, hogy egyre több és jobb zenekar van Erdélyben, emiatt gondolták úgy, hogy teret kell adni a zenészeknek tehetségük megmutatására. A főszervező szerint olyan dalt keresnek, ami hitelesen tud az erdélyi magyar fiatalok hangján szólni, emellett ösztönözni is szeretnék a közös munkát az alkotók között, hogy majd írók, költők, slammerek együtt dolgozhassanak zenekarokkal, zenészekkel a verseny keretében.

Bogya Anna a jelentkezés kritériumait ismertetve elmondta, a benevezett dal szerzőinek, előadóinak erdélyi származású vagy Erdélyben élő fiataloknak kell lenniük, és csak olyan magyar nyelvű dal nevezhető, amely korábban nem került kereskedelmi forgalomba. A dalokat a verseny weboldalára lehet feltölteni június 2-a és augusztus 10-e között.

A nevezési időszak lejárta után a szakmai zsűri – Keresztes Ildikó, Bagossy Norbert, Lukács László és Dorogi Péter – dönti el, hogy melyik az a hat legjobb dal, amelyik bekerül a döntőbe, ám emellett az erdélyi fiataloknak is lehetőségük lesz közönségszavazással egy dalt bejuttatni a fináléba. Később a hét előadó egy táborban fog részt venni, ahol mentorok segítségével javítanak a dalokon, a tökéletesre csiszolt dalok pedig így kerülnek be a döntőbe, amelyet október végén szerveznek meg és élőben közvetítik majd az Erdély Tv-ben illetve online.

Szilágyi Dóra, a MIÉRT alelnöke ehhez még hozzátette: a projekt keretében jótékonysági kampányt is indítanak fiatal erdélyi tehetségek támogatására. A díjakról pedig azt mondta, mindenképpen valami hasznos nyereményt szerettek volna az előadóknak adni, ezért az első helyezett egy személyre szabott turnébuszt, lemezfelvételi- és lemezkiadási lehetőséget kap, forgathat videoklipet nyertes dalának, illetve fesztivál-fellépési lehetőséget is biztosítanak neki. A második helyezett szintén videoklipet forgathat nyertes dalának, illetve hangszervásárlási lehetőséget kap, a harmadik helyezettnek pedig szintén videoklip-forgatási lehetőséget biztosítanak.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) évek óta megszervezi a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyt, és bár a két esemény sokban különbözik, a két szervezőcsapat úgy döntött, hogy együttműködik, ezért az Erdély dala verseny keretén belül kerül átadásra a LEMD Év felfedezettje díja is, az EMKISZ különdíjaként.

A zsűritagok szerint sok potenciál lapul az erdélyi fiatal zenészekben

A zsűritagok online csatlakoztak a sajtótájékoztatóhoz, hiszen legtöbbjük Magyarországon tartózkodik. Keresztes Ildikó előadóművész, énekes szerint azért jó ez a dalverseny, mert itt a szövegre nagy hangsúlyt fektetnek, és arra a folyamatra is, amely során megszületik a dal. Szerinte sokan vannak, akik jól el tudnak énekelni egy dalt, de a szövegíráshoz nem értenek annyira, de az Erdély dala versenyen lehetőségük lesz megtalálni azt a kreatív társat, aki ebben segíthet. „Remélem, hogy idén is sikerül jó énekeseket, zeneszerzőket és szövegírókat felfedezni. Azt gondolom, hogy minden hasonló verseny hasznos, mert mindenkinek más az útja, és van, aki egy ilyen helyen tud kibontakozni” – mondta.

Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company frontembere, zenész, énekes arról beszélt, hogy ő mivel tudja segíteni a zenekarokat, akik pályázni szeretnének. Azt tanácsolta a nevezőknek, hogy „hagyja mindenki magát szállni” a dalszerzés folyamatában, és próbáljon meg minél őszintébb, természetesebb, igazabb lenni. Szerinte nagyon jó a verseny formátuma, hiszen ez nem egy tehetségkutató, hanem egy dalverseny, és nem az a lényeg, hogy valaki hogyan adja elő másnak a dalát, vagy hogy mennyire jó színész, hanem saját kreativitását, lelkivilágát bontakoztathatja ki, emiatt saját dalát „úgy tudja előadni, ahogy senki más”.

Lukács László, a Tankcsapda zenekar frontembere arról mesélt, hogy zenekarával rengeteg alkalommal turnézott Erdélyben, amit nagyon megszeretett, ám nem csak ezért vállalta a zsűrizést. „Csak az érdekel, hogy milyen dalok születnek ebben a tematikus dalversenyben. Szerintem nagyon sok potenciál van az itteni emberekben, és ha az önkifejezés szívből, belülről jön, lehet valami nagyon szépet alkotni. Ez nem muszáj nagyon komplex legyen, lehet valami egyszerű dolog is, de a legfontosabb az, hogy őszinte legyen” – fogalmazott.  

Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál alapító frontembere, dalszerzője azt mondta, mindig arra törekedett, hogy minél hitelesebb legyen egy dal szövege, és szerinte a szövegírónak az a legnehezebb, hogy azokat az érzéseket, amik benne vannak, merje megmutatni. Ő mindenkit arra biztatott, hogy merjék ezt meglépni, legyenek bátrak, és ha nem tudnak esetleg zenét szerezni szövegeikhez, bátran keressenek a verseny keretében zeneszerző társakat, hiszen ebből a közös munkából megszülethet egy olyan dal, ami „nagy meglepetést tud okozni”.

A szervezők még hozzátették, a döntő során is beleszólhat a közönség a nyertes dalok kiválasztásába, hiszen „az ötödik zsűritag mindig a közönség lesz”, mint mondták, a weboldalon lehet majd szavazni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?