Bartók műveinek dzsessz-feldolgozásával turnézik Erdélyben Sárik Péter

A Sárik Péter Trió 14 állomásos erdélyi turnén játssza Bartók Béla műveinek dzsessz-feldolgozását.

A zenekar névadója, Sárik Péter zongorista keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy június elején indul a koncertsorozat, elsőként Nagyváradon a Moszkva kávézóban lépnek fel, majd Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Pürkerecen, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Câmpinán, Brassóban, Déván és Nagykárolyban játszanak Bartók Béla feldolgozásokat.Sárik Péter a sepsiszentgyörgi sajtótájékoztatón | A szerző felvétele

Sárik Péter felidézte, hogy a zenekar Bartók műveinek dzsessz-feldolgozásokat tartalmazó lemeze 2018-ban jelent meg és 2020-ban kapott Fonogram-díjat. Bár az album anyagával már többször szerettek volna Erdélyben turnézni, a járvány miatt háromszor voltak kénytelenek elhalasztani a koncertsorozatot.

Sárik Péter a Bartók művek dzsesszes feldolgozását egyaránt ajánlja a klasszikus és a dzsessz zene kedvelőinek. „A dzsesszrajongók biztosan szeretni fogják, ám a klasszikus zenét hallgatókat is arra biztatjuk, próbálják ki, milyen érzés, hogy koncert közben fel lehet pattintani egy sört, és mégis Bartók szól” – ajánlotta a zongorista.

Sárik Péter rámutatott: Bartók Béla nem igazán szerette a dzsesszt, mert annak kávéházi műfajával találkozott, ám halála után tíz évvel már a műfaj egy másik arcát ismerhette volna meg. Ugyanakkor talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai dzsesszre, mint Bartók, hiszen műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság, fogalmazta meg Sárik Péter. Hozzátette: a Bartók zongoradarabok trióra hangszerelve karakteresen szólnak, míg a nagyzenekari művek és népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és teret adnak az improvizációnak. A Bartók iránti tiszteletből vigyáznak arra, hogy a lehető legtöbbet megtartsanak az eredeti zenéből.

Sárik Péter zenéjét nehéz nem szeretni, hiszen a zenei műfajok széles skáláját bemutató repertoár mellett előadásai vitathatatlan erénye a rendkívül pozitív kisugárzás és a szórakoztatni vágyás. A trió tagjai: Sárik Péter zongorista, Fonay Tibor nagybőgős és Gálfi Attila dobos.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?