MIÉRT: életmentő tudás van az erdélyi fiatalok kezében

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Stayin Alive Karavánja során az egészségügyben dolgozó szakemberek segítségével 25 településen összesen 30 képzést tartottak. Több mint 500 fiatalnak tanították meg az elsősegély alapjait, emellett beszéltek az oltás fontosságáról, a zöld igazolvány használatáról, valamint válaszokat adtak minden olyan felmerülő kérdésre, melyekről addig téves információkat kaptak a fiatalok – írja közleményében a MIÉRT.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke úgy fogalmazott: „Jókor voltunk, jó helyen. Akkor szerveztük a karavánt, amikor a legnagyobb szükség volt a helyes tájékoztatásra. Jó érzés utólag azt tapasztalni, hogy hasznos volt ez a megmozdulás. Több szempontból volt célszerű a Stayin Alive Karaván: egyrészt azért, mert több mint 500 fiatal sajátította el az elsősegély alapjait, ezzel pedig életeket menthetnek a jövőben, másrészt azért, mert válaszokat kaphattak az online médiában elterjedt oltásellenesség miatt kialakult kérdéseikre is. Felemelő érzés azt tapasztalni újra, hogy a fiatalok nem közömbösek a hasonló események iránt.”

Fotó: MIÉRT

„Az évek során az tapasztaltuk, hogy Románia szinten nagyon kevesen ismerik az elsősegélynyújtás alapjait. Amikor szembesültünk a vírushelyzet komolyságával, úgy döntöttünk, hogy a fiatalokat megcélozva hangsúlyt fektetünk ezek ismertetésére. Oktatni kezdtük a legfontosabb tudnivalókat az újraélesztésről, a defibrillátor használatáról, a fulladás meggátolásáról. Néhány éven belül ez a korosztály felnő, ők lesznek azok a személyek, akik szükség esetén közbe tudnak avatkozni és hatékonyan alkalmazni a karavánon tanultakat. A közeljövőben szeretnénk folytatni a programot, kibővíteni például az általános sürgősségi esetek ellátásának megtanulásával: vérzések, égések, törések kezelése” – szögezte le Buna Hunor, mentős asszisztens, a Salvatore egyesület vezetője.

A Stayin Alive Karaván ellátogatott Szamosardóra, Balánbányára, Máramarosszigetre, Székelyudvarhelyre, Bögözre, Agyagfalvára, Krasznára, Zilahra, Nagyváradra, Gyergyóalfalura, Gyergyószentmiklósra, Marosvásárhelyre, Szászrégenbe, Balavásárára, Kendre, Jobbágyfalvára, Máréfalvára, Székelyszentkirályra, Csíkszentgyörgyre, Négyfaluba, Brassóba, Medgyesre, illetve Micskére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?