Erdély aranykoráról szóló kötetet mutattak be Kolozsváron

A szerző szerint Bethlen Gábor megosztó személyiség, de nagyszerű diplomata volt.

Kolozsváron, a Vallásszabadság házában mutatták be Dr. Oborni Teréz, az ELTE BTK Történettudományi Intézet docensének Erdély aranykora – Fejedelmek tündérkertje című legújabb könyvét. Az ősbemutatón a történész a könyv egyik fejezetéből tartott előadást, a „Tudással és fegyverrel…” című bemutató Bethlen Gábor fejedelem fontosságát, érdemeit tárgyalta.

Elsőként Rácz Árpád történész, a Rubicon magazin főszerkesztője, a kötetet megjelentető Rubicon Intézet társelnöke a kiadóról ejtett néhány szót. Mint fogalmazott, az intézet az ismeretterjesztést tűzte ki célul, mivel észrevették, hogy egyre többen kezdenek nem csak a szűk szakmából történelmi témájú olvasmányokat fogyasztani. Emiatt a kiadó megpróbálja a nagyközönség nyelvén, érthetően megközelíteni a különböző témákat, és ez igaz a könyveikre és a magazinra is. „A legkiválóbb szerzőket próbáljuk meg felkérni, és kiadni, ehhez pedig hozzátesszük azt a többletet, amitől vonzó, a szemnek is tetszővé válik a könyv, így lesz közös formálás eredménye” – mondta.

Oborni Teréz a kötet egyik fejezetének bemutatásával készült a könyvbemutatóra, amelyet Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek szentelt. Mint mondta, a könyv az elmúlt 29 év munkásságát foglalja össze, bemutatásra kerülnek benne rövidebb kutatások, így szerinte könnyebben emészthető az olvasók számára is.

Tudással és fegyverrel

„Nagyon érdekes, hogy hogyan tudott egy ilyen kis ország megmaradni az Oszmán- és a Habsburg Birodalom szorításában. Szerintem Erdély a magyar nemzet számára páratlan szellemi és anyagi értékeket teremtett meg, amikre időről-időre emlékeztetni kell az embereket, hiszen jóval több szakcikk jelenik meg a közelebbi időszakokról, mint a 16-17. századról” – emlékeztetett a szerző. 

Előadásának címe, azaz „Tudással és fegyverrel…” szerinte a fejedelem jelmondataként is értelmezhető, hiszen Bethlen Gábornak hála az ország felvirágzott, és mint írták róla kortársai, nem csak azt sikerült megteremtenie, hogy „ellenség lova lába nem taposta a földet”, hanem szellemi és anyagi felvirágzást is hozott. Oborni Teréz szerint Bojti Veres Gáspár, a fejedelem titkára ír hitelesen Bethlenről, amikor így fogalmaz: „Gábor viszont ifjúságától kezdve magasabbra nézett, ékesszóló, merész, magabiztos, semmit lehetetlennek nem tartó ifjú volt…”.

A történész arról is beszélt, hogy a fejedelem nagyon megosztó személyiség volt. „Kortársai között megosztó személyiség volt, volt, aki „Mohamedán Gábornak” csúfolta, és számos pamflet is született róla. Esterházy Miklós így ír róla: „… egyszer megkoronázott urunkat, fejedelmünket cseréljük el egy török feltartott és nevelt rabon, ki most is jármában az töröknek” – idézte a szerző.

Oborni Teréz Bethlen Gábor és a szultáni udvar, a Porta kapcsolatáról is beszélt. Úgy vélte, a fejedelmet sokan azért kritizálták, mivel felvállalta kapcsolatát a törökökkel, emiatt csúfolták a törökök szolgájának. Szerinte Bethlen korán szembesült azzal, hogy az Oszmán Birodalom legyőzhetetlen, emiatt vállalta fel ezt a kapcsolatot, jól használva ki azt, „a diplomáciai tárgyalásokat úgy alakította, hogy haszna váljon belőle”.

A kötet szerkesztője, Rácz Árpád az előadás végén elmondta: számukra mindig is fontos volt Erdély bemutatása, hogy történetével és sorskérdéseivel foglalkozzanak. „Erdély mindig gazdagítja az írásokat, ezért foglalkozunk vele. A jelenlegi könyvben megpróbáltuk sokrétűen, sok szempontból megközelíteni a témát, és az anyagokat úgy összegyűjteni, hogy az olvasók magukhoz közelállónak érezzék azokat” – fogalmazott.

Az Erdély aranykora – Fejedelmek tündérkertje című könyv a Könyvutcában megvásárolható.

(Nyitókép: Lőrincz Anna)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?