Filmek, koncertek, beszélgetések a Szamos partján: közeledik a 12. Kolozsvári Magyar Filmnapok

A Tranzit Alapítvány idén 12-ik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Kolozsvári Magyar Filmnapokat. A rendezvény a kolozsvári vonatkozású filmek szemléje minden műfajban, a játékfilmtől az animációs filmig, minden korszakban, a némafilmgyártástól a jelenig.

A Tranzit Házban (G. Barițiu/Malom u. 16.) megszervezett eseményen kolozsvári filmes műhelyeken készült filmeket (Video Pontes, Kolozsvári TV Magyar Adása, Filmtett, BBTE - Színház és Film Kar, SAPIENTIA EMTE - Filmművészet, fotóművészet, média szak, Minimum Party), valamint kolozsvári alkotók által készített dokumentumfilmeket és nagyjátékfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítéseket minden esetben az alkotókkal közösen tartott beszélgetés követi.

A filmnapokon több kiemelkedő kolozsvári személyről megemlékeznek. Marius Tabacu, Szőcs Géza, Gyimesi Éva, Antal Áron, Szabó Csaba meghatározó személyiségei voltak a város kultúrájának, emléküket filmvetítésekkel és beszélgetésekkel idézik fel.A Kolozsvári Magyar Filmnapok helyszíne, a Tranzit Ház | fotó: Schneider-Lőnhárt Csenge

A zenei élményről a Rezonanciák - Újzenei Program gondoskodik

A Kolozsvári Magyar Filmnapok része lesz négy koncert is, amelyek a Rezonanciák - Újzenei Program részeként hallgathatók majd. A Rezonanciák - Újzenei Program célja a regionális és nemzetközi kortárs zene népszerűsítése és terjesztése.

Augusztus 18-án 20 órától a Tranzit Ház nagytermében a Diaporama – Montage photographique sonorisé - deuxième édition című koncertre került sor, amelynek előadói Kántor László (képek), Mezei Szilárd (brácsa), Márkos Albert (cselló). A performansz a kép és a zene szimbiózisának sokrétűségét használja ki és mutatja meg. A vizuális és auditív megjelenítés külön-külön, önmagában is esztétikai sajátosságokkal bír, de a hang és a kép egymásra hatása egy új, harmadik műfajt hoz létre. Az oda-vissza hatás lényege a kép változása a hangbéli történések hatására és fordítva.

Augusztus 19-én 19:30-tól ugyanitt a Hangfogó című zenés performansz lesz műsoron. A 30 perces produkció a különféle tárgyak zenei kontextusba helyezésének újabb kísérlete, Horváth Tamás és Pattantyús Balázs rafinált hangszerek és ipari szerszámok, tárgyak muzsikáját keresztezik.

21 órától Ferencz Áron, Láng Dániel és Páll András, valamint Adorjáni Panna a Valamilyen formában című zenés performanszt mutatják be. „Mi van a koncert műfaján túl, lehet-e árnyalni a frontális viszonyt a néző és zenélő között, elbújhat-e az előadó is a félhomályba? Ilyen típusú kérdésekre keressük a választ ebben a kísérleti zenés performanszban. Játszunk az előadás kereteivel, a koncert forma konvencióival és egymással. Hang és videó, sötétség és fény, kotta és improvizáció – valamilyen formában végül is ez lesz” – írják a beharangozóban.

Augusztus 22-én 20 órától Kusztos Dávid, David Vinazza, Filip Mozetic és Katarina Viktorija Biteznik mutatja be az Orbital Flow című zenés performanszot, ami egy improvizáció alapú audio-vizuális utazás a naprendszeren át, ahol a hangszínek és érzelmek hangulatokká fonódnak össze. Egy négytagú baráti társaság műve, akik közösen tanulnak zenét, egy utazás, amely a Földön kezdődik és az űr és a zene külső pereméig viszi el a hallgatóit.

A koncerteken való részvételhez előzetes online bejelentkezés szükséges. A 12. Kolozsvári Magyar Filmnapok minden programpontjára (részletek itt) a belépés ingyenes, az esemény a jelenlegi járványügyi helyzet előírásainak megfelelően zajlik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?