Kolozsvári Magyar Filmnapok: tizedszer ünneplik a helyi filmeseket a Tranzit Házban

Tizedik alkalommal szervezik meg a Kolozsvári Magyar Napokkal párhuzamosan a helyi vonatkozású filmek szemléjét, a Kolozsvári Magyar Filmnapokat.

A Tranzit Alapítvány augusztus 18. és 23. között a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karával, a Filmtettel, az EMKISZ-szel, a Román Közszolgálati Televízióval, a Minimum Party-val, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, Video Pontes stúdióval partnerségben szervezi meg a szemlét (program itt) a Tranzit Házban.Vasárnap délután 17 órától a 25 éves Video Pontes stúdió retrospektív összeállításának első darabja, Maksay Ágnes és Marius Tabacu 1993-as Címerek golgotája című, a romániai arisztokrácia felszámolásáról szóló kétrészes dokumentumfilmje lesz látható. A szemle során további három produkció lesz látható az évfordulós kolozsvári alkotóműhely portfóliójából.

A hivatalos megnyitót, a szokásos bográcsgulyással és Kolozsvárhoz kapcsolható együttesek fellépésével hétfő este szervezik, a nap a kerek évforduló tiszteletére retrospektív válogatással zárul.

A hat nap alatt válogatást vetítenek a Filmtett és a Minimum Party alkotótábor összfilmterméséből, összeállítás látható a BBTE Színház és Film Karán, illetve a Sapientia EMTE, Filmművészet, fotóművészet, média szakán készült alkotásokból, levetítik a 2018-as Kulturális Ifjúsági Filmnap (KIF) versenyfilmjeit, bemutatkozik az 50 éves bukaresti Magyar Adás is. A szemlén lesz a legfiatalabb helyi alkotóműhely, a Kolozsvár Filmműhely (KoFi) debütje.

Vetítik még Schneider Tibor Hazakeresők – svábok, csángók úton című 2001-es dokumentumfilmjét, Radó Gyula A séta című Földes Mária erdélyi holokauszt-túlélő, színműíró emlékére készült 2016-os dokumentum-játékfilmjét, és a nemrég elhunyt Egyed Péterre és Horváth Andorra vetítéssel és beszélgetésekkel emlékeznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?