Csíkszeredába költözik a rendszerváltást körüljáró Elmúlt jelen kiállítás

Az Eurotrans Alapítvány, az Iskola Alapítvány, illetve Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa szervezésében augusztus 16-án délután 5 órától a csíkszeredai Megyeházába költözik az Elmúlt jelen – a romániai magyarok 89-90-es rendszerváltása című kiállítás. Bemutatják továbbá az Elmúlt jelen. A romániai magyarok története a kommunizmustól a rendszerváltásig című kötet.

A kiállítást Kinizsi Zoltán projektvezető, Borboly Csaba megyei tanácselnök és Fodor János történész nyitja meg, míg a kiadványt Korodi Attila polgármester, Molnár Beáta, a kötet szerkesztője és Blos-Jáni Melinda vizuáliskultúra-kutató mutatja be.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Elmúlt jelen projekt azzal a céllal született, hogy a rendszerváltást a romániai magyarok szemszögéből mutassa be, történetük három korszakát emelve ki: a kommunizmus, az 1989-es forradalom és a rendszerváltás éve. Az ötletgazdák a hagyományos konferencia vagy kerekasztal helyett a nagyközönség számára is érhető és élvezhető, vizuálisan erős projektet valósítottak meg: egy honlapot és egy vándorkiállítást.

E két kommunikációs formát összegzi az Iskola Alapítvány Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent kötet, amelynek „fő fejezetei a projekt fontosabb állomásaiból merítenek: az elmultjelen.ro honlapról, a kutatás és a feldolgozás során felmerülő, a romániai magyarok szemszögéből meghatározó témákból, valamint az Elmúlt jelen vándorkiállításból” – írja a kiadvány előszavában a munkacsoport nevében Molnár Beáta szerkesztő.

A kiállítás szeptember 16-ig ingyenesen látogatható a Megyeházában.

(Címlapkép: Elmúlt Jelen/Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?