Elstartolt a 30. Alter-Native – megnéztük a romániai Oscar-jelölt filmet

Szeptember 28. és október 2. között zajlik Marosvásárhelyen az Alter-Native nemzetközi rövidfilm-fesztivál, amely 30. kiadását ünnepli az idén. A már megszokott, sokszínűség jegyében fogant programban a versenyben lévő rövidfilmek mellett egész estés játékfilmek, kiállítás, előadások, koncertek is várják a nézőket a város kultúrpalotájában – hangzott el a fesztiválmegnyitón.

Az előválogatáson átesett 42 versenyfilm zsűrije az idén Monica Stan (filmrendező, forgatókönyvíró), Buzási Gyopár (animációs rendező, grafikus), Magyari Gábor Benő (filmrendező, forgatókönyvíró) Andrei Huțuleac (színész, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró). A diákzsűri tagjai idén Komesz Szilvia és Magyari Botond a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Barabás Botond és Tófalvi Andrea a Sapientia EMTE, Pál Endre pedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem részéről.

Kép forrása: a rendezvény Facebook-oldala

Sipos Levente fesztiváligazgató a megnyitón elmondta: amikor 1993-ban Németi Zsolt, Ungvári-Zrínyi Imre és Gáspárik Attila eldöntötték, hogy Marosvásárhelynek szüksége van egy filmes eseményre, nem gondolták volna, hogy harmincéves múltra fog majd visszatekinteni „szellemi gyermekük”. „Hosszú utat tettünk meg, kezdve onnan, hogy levélben küldtük el a benevezőre való felhívásokat, a díszpáholyba épített kabinból 35-ös orosz vetítőgépekkel vetítettük celluloidszalagról a filmeket egészen mostanáig, amikor már teljesen már a technika és a felhozatal, a program is változott. Köszönjük a közönségnek, hogy kitartott mellettünk!” – fogalmazott a fesztiváligazgató.

Ártatlanság, függőség és ami mögötte van

Szeptember 29-én délután hat órától láthattuk Monica Stan zsűritag Oscar-díjra jelölt 2021-es filmjét, az Imaculat című drámát, amely korábban már három díjat is bezsebelt a Velencei Filmfesztiválon. A rendkívüli feszültséggel dolgozó, premier plánoktól egyáltalán nem visszariadó, a forszírozott intimitást bemutató Imaculat a 18 éves Daria rehabilitációra kerülését meséli el. Az elvonóban tolakodó férfiaktól ártatlansága menti meg, miközben kibontakozik előttünk a függőség természete, a szeretetéhség, a toxikus viszonyok és a kontroll. Daria kiszolgáltatottságát csak az mentheti meg, ha visszanyeri saját maga felett az irányítást – ennek viszont ára van, a furcsa erőviszonyok pedig fölbomlanak az intézetben.

Főszerepekben: Ana Dumitraşcu (Daria), Vasile Pavel (Spartac) és Cezar Grumăzescu (Costea) játszanak, mellékszerepeket pedig Rareş Andrici (Manu), Ilona Brezoianu (Chanel), Bogdan Farcaş (Radu Nebunu), Ionuţ Niculae (Ciocolata), Florin Hriţcu (Pisica), Tiberiu Dobrică (Dorel) játsszák. Monica Stannal a közönség találkozhatott is a vetítést követően, ahol a rendező elmesélte, a szereposztás casting során történt, kivéve Vasile Pavel esetében, akit Stan mindenképpen szeretett volna viszontlátni alkotásában. Pavel Ivana Mladenović Soldații. Poveste din Ferentari (2017) című filmjében alakított nagyot, amelyre Stan is felfigyelt. „Esetében nem professzionális színészről beszélünk, hanem egy nagycsaládos, viharos múltat maga mögött tudó emberről, akinek nagy tehetsége van. A főszereplő Ana Dumitraşcuval viszont közben sokat alakítottunk a szerepén, rengeteget gyakoroltunk, hogy kiforrott legyen” – fejtette ki a rendező.

Bár sokan azt kérdezik, valós, megtörtént eseten alapszik-e a film, Stan kifejtette, hogy elsősorban saját, elvonóban megtapasztalt élményanyagára támaszkodott, de maga a történet fikciós. Ugyanakkor sajnos léteznek ennyire mérgező viszonyokat kiélező intézmények – és itt gondolhatunk iskolákra, de legfőképp családi mintázatokra, ahol nem tanulunk meg nemet mondani vagy meghúzni a határainkat. A filmbeli intimitás valójában pszeudointimitás, egy kényszeres közelség, amely előidézi a nézőben a kellemetlen érzéseket, hogy szinte testközelből tapasztalhasson meg olyan szituációkat, amelyeken egy ilyen fiatal lány keresztülmegy. Tudatában voltam annak, hogy tehetetlenségérzetet és részvétet fog kiváltani a nézőből a filmem, de ez ezzel jár – összegezte Monica Stan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?