Magyar és román játékfilmek gazdag kínálatával vár a 30. Alter-Native

A közel kilencórás versenyprogram mellett játékfilmekből sem lesz hiány a 30. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amely szeptember 28. és október 2. között zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában – adja hírül a rendezvény sajtóirodája.

A 30. Alter-Native keretében vetítik le első alkalommal Erdélyben Fazakas Péter A játszma című filmjét, amely Bergendy Péter A vizsga című 2011-es alkotásának tizenegy évvel később elkészült folytatása. Az új kémfilmben visszatérnek a hajdani emlékezetes karakterek Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában, és új szereplőként csatlakozik a stábhoz Staub Viktória.

Képek forrása: Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Megnézheti a közönség a Hukkle és a Taxidermia rendezője, Pálfi György Mindörökké című filmjét is, amely Tar Sándor A mi utcánk kötetének egyik novellája alapján készült. Az alkotás az A-kategóriás Tallinni Fekete Éjszakák Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb látványtervező (Nyitrai Anna) díját.

Műsorra tűzték a fesztivál szervezői Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első nagyjátékfilmjét, a Legjobb tudomásom szerint című alkotást is, amelyben a marosvásárhelyi születésű Bodolai Balázs játssza az egyik főszerepet.

Megtalálható a programban Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című munkája is, amely egy apa heroikus küzdelméről és belső utazásáról szól, melynek során rádöbben, hogy nem mentheti meg a gyermekét mindentől. A Blue Duck Arts és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös alkotása egyike azoknak a tévéfilmeknek, amelyek a Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek összefogását támogató pályázatának keretében jöttek létre.

Szerepel a 30. Alter-Native programjában Demian József Éjjeli őrjárat című filmje is, amely egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el. A magyar–román koprodukciót rendezője, operatőre és forgatókönyvírója, a nagyváradi születésű Demian József jelenlétében vetítik le a fesztiválon. Jelen lesz a vetítésen a rendező felesége, Demian Józsa Erika is, aki a film zenéjét szerezte, és akit a Román Televízió magyar adásának hőskorában bemondónőként, szerkesztő-riporterként ismerhetett meg a közönség.

Megnézhetik a filmkedvelők a Makulátlan (Imaculat) című román filmet is. A fesztivál zsűrijének egyik tagja, Monica Stan és George Chiper-Lillemark rendezte alkotás tavaly három kitüntetéssel tért vissza a tavalyi Velencei Filmfesztiválról. A film Daria történetét meséli el, aki a rehabilitációra kerül, hogy megszabaduljon a heroinfüggőségtől. Ártatlansága megóvja a bent lévő férfiak tolakodásától, akik meglepő módon védelmükbe veszik, de hamar rájön, hogy a különleges bánásmódnak magas ára van.

Animációs musicalt is műsorra tűznek

A 30. Alter-Native zsűrije egy másik tagjának, Andrei Huțuleacnak a filmje, a #dogpoopgirl is szerepel a játékfilmes programban. A fiatal színész-rendező első egészestés direktori munkája egy fekete komédia, amely egy Dél-Koreában megtörtént eseten alapul.

Szerepel a programban Anca Damian animációs musicalje, A sziget (Insula) is, amely Daniel Defoe Robinson Crusoe-jának modern feldolgozása.

Fotó: Bereczky Zsolt

Ezek mellett megnézheti még a közönség a Melegvizek országa című magyar–szlovák–norvég–német filmet Igor Buharov és Ivan Buharov rendezésében, Kis Hajni Külön falka című filmjét, Szakonyi Noéimi Veronika Hat hét címet viselő alkotását és a Kilakoltatás című Fazekas Máté-filmet is. Ugyanakkor Csibi László kolozsvári rendező A szocializmus hátsó bejárata című nemrég elkészült dokumentumfilmje, valamint a Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tv-film, az Iványi Marcell rendezte Örök hűség is szerepel a programban. Utóbbi vetítésén jelen lesz a marosvásárhelyi Kultúrpalotában Dolhai Attila, Iványi Marcell és a filmzene szerzője, Cári Tibor is. A vetítést követően beszélgetésre kerül sor az alkotókkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?