Az ’56-os forradalom előtt tiszteleg az Alter-Native filmfesztivál első napja

A 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál idén is elhozza Marosvásárhelyre a legfrissebb magyar egészestés filmeket, de filmtörténeti ínyencségekkel is szolgál. Az első napot ’56 emlékének szentelik a szervezők.

A november 2. és 6. között megszervezett Alter-Native Filmfesztivál kezdőnapja idén egybeesik az ’56-os forradalom leverésének hatvanadik évfordulójával, így a szervezők a szerdai programot az ’56-os események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Megtekinthető lesz Gárdos Péter: SZAMÁRKÖHÖGÉS című 1986-os filmje, amely 1956 októberének utolsó hetébe röpít vissza, és két filmtörténeti különlegesség: Fábri Zoltán: HANNIBÁL TANÁR ÚR című 1956-os tragikomédiája, amelyet 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választottak és Makk Károly: SZERELEM című, nemrég digitálisan felújított költői szépségű műve.Szintén az első nap kerül vetítésre Horváth Lili első nagyjátékfilmje A SZERDAI GYEREK, az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjának legjobb filmje, illetve a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri ex aquo díjazottja. A magyar-német koprodukcióban készült alkotás egy felnőtté válás története, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, aki édesanyja nélkül nőtt fel.Csütörtök a zsűritagok napja, ugyanis a műsorban szereplő 2016-os szerb-magyar koprodukció, a MINOTAURUSZ rendezője, a szabadkai Tolnai Szabolcs, illetve AZ ITT ÉLŐ LELKEK NAGY RÉSZE című 2015-ös magyar film alkotói, Igor & Ivan Buharov is tagjai a fesztivál zsűrijének.A hab a tortára természetesen a szombati napon kerül. Ekkor láthatják a nézők Fekete Ibolya: ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK A CSALÁDBÓL című 2015-ös magyar – német – bolgár koprodukcióban készült alkotását. A négygenerációs történet az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek kezdetéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A film az erdélyi közönség nagy kedvence, eddig minden alkalommal telt ház előtt vetítették.

Hajdu Szabolcs új filmje, az ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL a Karlovy Varyban idén szervezett 51. nemzetközi filmfesztivál versenykategóriájának fődíjas, Kristály Glóbusszal kitüntetett alkotása. 2016-os filmjét Hajdu Szabolcs saját lakásában forgatta családjával és tanítványaival.

Vasárnap Kern András: GONDOLJ RÁM című 2016-os alkotása zárja a magyar filmek sorát.

A fesztivál részletes programja és a filmek rövid ismertetője ezen az internetes oldalon olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?