Mit is jelent ma az Alter-Native?

Csütörtök este hivatalosan is megnyílt az Alter-Native 23. Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. Délután versenyfilmek, este játékfilmek követték egymást, fél 9-kor pedig a fesztiválmegnyitón Gáspárik Attila, a fesztivál művészeti igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, majd bemutatkozott a zsűri is.

Az összes beküldött filmet, összesen 824 alkotást az előzsűri tagjai nézték végig: Berecki Beáta-Hajnalka, Durst György, Radu Vasile Igazság, Schneider Tibor és Marcel Țintar. Ők választották ki azt az 51 munkát, amelyet három nap alatt vetítenek le. Most az Angelusz Iván, Mircea Valeriu Deaca, Felméri Cecília, Gyenge Zsolt, Emanuel Lăzărescu alkotta zsűrin a sor, hogy végignézze és értékelje a versenyfilmeket – hangzott el a csütörtök esti fesztiválnyitón, ahol a Palkó Attila és Bajkó Edina bemondópáros román, magyar és angol nyelven szólt a közönséghez.

Felméri Cecília a fesztivál korábbi díjazottjaként lépett a színpadra. A Sapientia-EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakának oktatója elmondta, 1996-ban vett részt először az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, ahová nézőként érkezett és nem is gondolta, hogy valaha filmeket készít, esetleg majd még a zsűribe is bekerül. „Nagyon szeretek a fesztiválon részt venni, mindegy, hogy milyen minőségemben vagyok jelen” – vallotta a fiatal filmrendező.

Emanuel Lăzărescu hét éve járt utoljára a filmfesztiválon, előtte néhányszor már megfordult a filmes eseményen és sok kellemes emléket őriz – mondta a színpadra felszólított újságíró, filmkritikus, rádió- és televízió szerkesztő, aki annak az örömének is hangot adott, hogy Marosvásárhelyen van érdeklődés a mozi iránt.

„Nagyon érdekes 23 év után is színpadon lenni” – fogalmazta meg Gáspárik Attila, aki azt is hozzátette, hogy Romániában példanélküli, hogy egy fesztivál ekkora kort érjen meg. A rendezvény művészeti igazgatója visszapörgette egy kicsit az időt, felidézte a fesztivál kezdeteit, amikor sokan kérdezték, hogy miért kapta az Alter-Native nevet a filmszemle. „Ungvári-Zrínyi Imre ötlete volt és akkor minden alternatívnak számított” – mondta. Most teljesen mást jelent, most „alternatívái vagyunk azoknak a kulturális eseményeknek, amelyek Romániában történnek” – mondta Gáspárik.

A hivatalos megnyitót követően Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjét vetítették.

Pénteken délután a versenyfilmekkel folytatódik az Alter-Native a Kultúrpalota nagytermében, majd délután 3 órától Czabán György: A jövő mozija című, félórás dokumentumfilmjét vetítik le a kisteremben, amit beszélgetés követ az alkotókkal. Szintén a kisteremben 5 órától egy válogatást láthat a közönség a 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál európai kisjáték és animációs versenyfilmjeiből. Fél 7-től a B5 Stúdióban Eight Present Artists-kiállításmegnyitó lesz, Cristi Pogăcean mutatkozik be. A Kultúrpalota nagytermében 18:45-től a várva várt Liza, a rókatündér című, Ujj-Mészáros Károly rendezte magyar filmet vetítik.

Szombaton 10-től folytatják a versenyfilmek vetítését egészen 14:10-ig. Délután játékfilmek követik egymást, lesz egy újabb kiállításmegnyitó a volt Knöpfler Vilmos (ma Brăila) utcai egykori zsinagógában, este 9 órakor pedig díjkiosztás. A díjnyertes filmeket vasárnap 11 és 12:30 között tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?