Alter-Native 23: péntektől megtelik a nézőtér

Szerda délután a nulladik nappal megkezdődött Marosvásárhelyen az Alter-Native 23. Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. 

Ezen a napon három játékfilmet vetítettek, Sanna Lenken: Az én sovány nővérem című svéd-német alkotást, Sudabeh Mortezai: Macondo, ausztriai produkciót, valamint Török Ferenc: Senki szigetét.

Ahogy Gáspárik Attila fogalmazott, a szerdai nap még a szervezőké volt, amikor beállították a technikát, elvégezték az utolsó simításokat. Természetesen a mozirajongóknak, az Alter-Native látogatóinak „ráadás” volt a szerdai nap, hiszen a csütörtökön kezdődő versenyprogram és kísérő programok mellett még kaptak három filmet.

A szervezők igazából pénteken és szombaton számítanak a nagyobb érdeklődésre. Ahogy a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, zömében fiatalok jönnek, de szép számban vannak azok is, aki az Alter-Native rajongói már az indulás óta és ha tehetik, nem hagynak ki egy alkalmat sem.

A hivatalos megnyitót csütörtökön este fél 9-kor tartják, de már délután kettőkor megkezdődött a versenyfilmek vetítése. A Kultúrpalota nagytermében délután három szakaszban mutatták be a rövidfilmeket, kezdve az amerikai Dawn Westlake Emberi játszmák című alkotásával, amelyet az orosz Natalya Berezoyava, majd Fazekas Gyöngyi filmje követett. Műsoron volt még egy francia-belga koprodukció, egy észt, egy iráni, lengyel, egy magyar és egy újabb orosz alkotás. A továbbiakban osztrák, cseh, ukrán, magyar, belga, moldovai, holland, és még egy magyar alkotó filmjét tekintette meg a közönség és a zsűri.

A versenyprogram  lejárta után az Eight Present Artists kiállításmegnyitója következett, a K’arte kiállító helyiségben az osztrák Christina Hartl-Prager mutatkozott be.

A hivatalos megnyitó előtt Radu Muntean: Egy emelettel lennebb című filmje látható, majd az Ujj Zsuzsi & Darvas Kristóf koncertje, este 9-től pedig Mundruczó Kornél: Fehér isten című játékfilmjére érdemes beülni.

Pénteken szintén délután kettőkor kezdődik a versenyfilmek vetítése, az esti órákban pedig a játékfilmeké. 

Kapcsolódók

Kimaradt?