Két igazi filmcsemege is lesz a 23. Alter-Native fesztiválon

A magyar filmtörténet két igen jelentős alkotása is szerepel a 23. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál programjában, két olyan filmcsemege, amelyekért mindenképpen érdemes ellátogatni a november 4-e és 8-a között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló szemlére.

Egyik közülük A tolonc című némafilm, amely több ok miatt is értékes és érdekes ritkaságnak számít. Egyrészt azért, mert a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjának, Jászai Marinak egyetlen, Kertész Mihálynak, a Casablanca rendezőjének pedig legkorábbi fennmaradt filmje. Másrészt pedig azért, mert egyáltalán nem hétköznapi módon került a nézőközönség elé. Bár A toloncot a magyar némafilmgyártás aranykorában, 1914-ben forgatták Kolozsváron, egy későbbi, az 1920-as évekből származó, Amerikában forgalmazott kópián került elő 2006-ban, a New York-i Magyar Ház pincéjében. Ekkor azonban még senki sem tudta, hogy mi lapul a dobozban. Csak két évvel később, 2008-ban derült fény arra, hogy milyen filmtörténeti kincs dohosodott a pincében, amikor a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz szállították, és ott Balogh Gyöngyi kutatónak sikerült beazonosítani a filmet.

Az ártatlanul kitoloncolt magyar cselédlány történetét bemutató alkotásban egyébként Jászai Mari mellett olyan neves színészek játszanak még, mint Berky Lili vagy a később Hollywoodban is híressé vált Várkonyi Mihály. A felújítást követően Pacsay Atilla komponált zenét a némafilmhez. A restaurált kópia világpremierjét tavaly októberben tartották az I. Magyar Filmhét keretében. Az Alter-Native közönsége november 7-én, szombaton 14 óra 20 perctől nézheti meg a némafilmet.

A fesztivál magyarfilm-kínálatának másik figyelemre méltó alkotása a Swing, amelyet sokan a magyar filmművészet egyik nagyasszonya, Törőcsik Mari hattyúdalának is neveznek.

Fazekas Csaba rendező filmjének középpontjában három elkeseredett, különböző korú nő áll, akiket egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, majd egy kiöregedett dizőz felkarolja őket, és létrehozza velük élete utolsó nagy művét: a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele? Törőcsik Mari mellett Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, illetve Kulka János és Mészáros Béla alakítják a főbb szerepeket. A Swinget november 7-én, szombaton 21 óra 30 perctől nézheti meg az Alter-Native közönsége.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Művelődési Minisztériuma, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

Kimaradt?