Alter-Native: befejeződött az öt napig tartó mozizás

Egy fehérorosz, egy magyar, egy svéd és két francia rendező nyerte az idei filmfesztivál díjait – derült ki a szombat esti díjkiosztó ünnepségen, ahol Gyenge Zsolt filmkritikus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója értékelte a látottakat, pontosan 51 filmet. A zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga, derült ki a beszámolóból, hiszen nagyon jó filmeket néztek végig és a végén az öt díjra az öt zsűritag 25 filmet ajánlott.

Jövőre veletek ugyanitt – búcsúzott a közönségtől, a filmesektől szombat este Gáspárik Attila, az Alter-Native 23. Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál művészeti igazgatója, a díjkiosztás után. Bajkó Edina és Palkó Attila műsorvezető-bemondó páros ez alkalommal is ismertette a zsűri tagjait, majd sorra olvasta fel a nyerteseket, akik közül ketten személyesen is jelen voltak és átvették a díjat.

A legjobb első filmért járó Simó Sándor Emlékdíjat Dmitrij Szemenov Ugyanaz a vér című filmje nyerte. A fehérorosz rendező orosz nyelven mondott köszönetet azért, hogy itt lehetett és azért, hogy alkotását díjazták.

A díjat a Maros megyei MADISZ ajánlotta fel a Román Nemzeti Filmintézet támogatásával, illetve Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman egy töltőtollal jutalmazta az alkotást. A Művelődési Minisztérium díját Szemző Tibor magyarországi rendező Vágy, hogy indiánok lehessünk – Franz Kafka utolsó szerelme című alkotásának ítélte a zsűri, amit a magyarországi rendező Gáspárik Attilától vett át. A Maros megyei tanács díját a svédországi Måns Berthas: Bajnok című filmjével nyerte el, a Nemzeti Kulturális Alap adminisztrációjának díját pedig Mihai Grécu, franciaországi rendező A hatalom tükörképe című filmjével. Az Alter-Native 23. nagydíját,  amelyet a Román Nemzeti Filmintézet ajánlott fel,  a franciaországi Clément Tréhin-Lalanne -nak ítéltek oda az Aïssa című alkotásáért.

A díjkiosztó ünnepségen Gáspárik Attila megköszönte a jelenlétet, a támogatást a „csodálatos közönségnek”, amely még értelmét látja a filmfesztiválnak, a mozizásnak. A művészeti igazgató munkatársait is felsorolta, akik nélkül nehezen, vagy talán egyáltalán nem valósulhatott volna meg a filmszemle, külön hangsúlyozta Sipos Levente és Fodor Márta nevét. A fesztivál igazgatója, illetve koordinátora nélkül már rég bezárta volna kapuit az Alter-Native – mondta.

A díjnyertes filmeket vasárnap délelőtt egy tömbben még megtekinthették a nézők, akik között voltak olyanok, akiket a játékfilmek vonzottak be a terembe, és vettek egynapos jegyet, vagy akár bérletet az öt napra. Sokan voltak olyanok, akik szinte valamennyi filmfesztiválon jelen voltak, és a rövidfilmeket is végignézték, kíváncsian arra, hogy hogyan fejlődik, változik a filmes szakma, a felhozatal, a művészi színvonal.

Ahogy Gáspárik fogalmazott korábban, ez a rendezvény nem csupán a filmekről szólt, de arról a közös élményről is, amikor ismerősök, vagy akár idegenek, egymás mellett ülve együtt nevetnek, sírnak egy-egy filmen, megtapsolják azt, amely tetszett, esetleg meg is beszélik a látottakat. A fesztiválhangulat péntekre, szombat estére csúcsosodott, amikor nagyobb volt a tömeg, a Kultúrpalota előtt álldogálók is több helyet foglaltak el a járdán és bent az előtérben is többen köszöntötték egymást.

Fotók: Antal Erika

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?