Breier Ádám filmrendező: a zsidó közösségnek jól esik, hogy nem csak a holokauszt által vannak identifikálva

Kolozsváron is bemutatták a magyarországi mozikban már februártól vetített Lefkovicsék gyászolnak című filmet, amely Breier Ádám rendező első egész estés alkotása. A magyar és héber nyelven készült film egy magyar-zsidó család életébe enged betekintést, akik a szeretett nagymamát gyászolják, és a hagyományoknak megfelelően egyhetes shivát ülnek a szülői házban. A filmben három generáció – apa, fiú, unoka – talál újra egymásra, szó esik elmúlásról, hitről, szellemekről, és a rendező szerint a történet ugyan „zsidó keretek között játszódik”, de bárki tud hozzá kapcsolódni a családi jelenetekben, a szeretetnyelvek konfliktusait, apa-fiú harcokat látva.

A történet szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal, hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapít családot, Budapestről pedig csak az édesanyjával tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával együtt hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfi így esélyt kap, hogy az együtt töltött, kalandokkal és konfliktusokkal teli hét során, szembenézve saját és egymás hibáival, félretegyék régi sérelmeiket.

A film forgatókönyvét Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi. Breier korábban rövidfilmeket és olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Havanna, csak oda és A báró hazatér. A Lefkovicsék gyászolnak operatőre Dévényi Zoltán, aki a Szürke senkik, a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva képeiért is felelős. A film vágója Gotthárdi Balázs, zeneszerője a kolozsvári születésű Márkos Albert, a szereplők között pedig többek között feltűnik Bezerédi Zoltán, Szabó Kimmel Tamás, Török András, Váradi Roland, Máhr Ágnes, Tamar Amit Joseph izraeli színésznő, valamint Leo Gagel is, aki a főszereplő kisfiút alakítja.

A Lefkovicsék gyászolnak a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült. A ősbemutatója a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, a nemzetközi kritikusok kedvence lett Szófiában, de fesztiválozott Miamiban, New Yorkban és Clevelandben is. Breier Ádám alkotása február vége óta látható a magyarországi mozikban, és május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán.

„Én még nem nagyon láttam magyar filmben azt, hogy ha zsidók szerepelnek benne, az ne holokausztfilm legyen”

A kolozsvári közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés egy rövid koncerttel kezdődött, ahol a film zeneszerzője, Márkos Albert, valamint zenésztársai, Jávorka Ádám és Móser Ádám játszottak ízelítő a filmzenéből.

Fotók: a szerző felvételei

A vetítést követő közönségtalálkozón Breier Ádám rendező beszélt a kezdetekről, a filmforgatás kihívásairól, és a film fogadtatásáról is a magyar zsidó közösségben. Mint elmondta, körülbelül hat évvel ezelőtt kezdek neki a filmnek, de akkor még egy sokkal korábbi verzión, történeten gondolkodtak, amelyben a szekuláris zsidók mindennapjait akarták bemutatni. „Én még nem nagyon láttam magyar filmben azt, hogy ha zsidók szerepelnek benne, az ne holokausztfilm legyen. Abban a közegben, amit én ismerek, nem nagyon láttam még magyar filmet, amely a szekuláris zsidó embereket, hétköznapokat mutatja meg, és mi valahogy ezt a közeget akartuk megfogni” – fogalmazott.

Hozzátette, korábban több programra is nevezték a filmet, ám nem nyertek, így egy időre elfelejtették azt, de benne „még mindig dolgozott” a történet, így újra elővették az ötletet. Csaba Bálinttal átírták a forgatókönyvet, amely így már a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatását is elnyerte. Mivel ez a támogatás kis költségvetést engedett meg, a filmkészítőknek további támogatókat kellett keresniük, és a stáb is „óriási segítség” volt, „mindenki három-négy ember munkáját végezte”.

Márkos Albert zeneszerző a közönségtalálkozón elmondta, hogy amikor ő bekapcsolódott a projektbe, az első nyers vágás már készen volt, a rendező és operatőr pedig zenei inspirációkkal, referenciazenékkel tűzdelve mutatta meg neki az alkotást, amelyből ő és zenésztársai kiindultak. „Megnéztem a filmet referenciazenékkel és anélkül, írott anyagokból és improvizálásokból alkottuk meg végül a filmzenét. Mi úgy gondoltuk, hogy kamarazene passzol a filmhez, ezért lett végül három zenész a zenekar tagja, aztán pedig beszállt egy negyedik személy is, aki elektronikus zenével, szoftverekkel meg tudta emelni a három hangszert” – fogalmazott.

A film nem csak a zsidó közösségnek szól

Arról, hogy hogyan fogadta a filmet a magyar zsidó közösség, a rendező elmondta: ő azt látja, hogy jól, és hogy az a gondolat, hogy van egy film róluk, mindenkinek jóleső dolog, örülnek annak, hogy nem a holokauszt által vannak identifikálva, hanem egy hétköznapjaikról szóló film is készült. „A forgatáson a statiszták között volt több zsidó bácsi és néni is, egyikük odajött hozzám az egyik forgatáson és azt mondta, hogy már régóta úgy érzi, szükség lenne egy ilyen filmre. Sőt, az egyik ortodox közösségben beszélgetést is tartottak a filmről” – emlékezett vissza.

Mint mondta, arra törekedtek, hogy ne csak a zsidó közösségnek készüljön a film, hanem mindenkinek. Az volt a lényeg, hogy egy univerzális történet legyen, amely egy zsidó közegben, zsidó keretek között játszódik, használja annak az univerzumnak az elemeit, de bárhol, bárki tud hozzá kapcsolódni a családi jelenetekben, a szeretetnyelvek konfliktusait, apa-fiú harcokat látva.

A film május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán. A filmet Romániában eredeti nyelven, román felirattal lehet megtekinteni, hivatalos román címe Totul despre familia Lefkovics. A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület.

Lefkovicsék gyászolnak romániai mozivetítései:

  • Bukarest, a Román Parasztmúzeum mozija – egyszeri vetítés május 21-én
  • Kolozsvár, Művész mozi –rendszeres vetítések május 18–19-én (időpontok itt)
  • Kolozsvár, Győzelem mozi – premier előtti vetítés május 16-án, majd rendszeres vetítések ugyanitt május 16. és 19. között (időpontok itt)
  • Csíkszereda, Csíki mozi – egyszeri vetítés május 16-án 19 órától (esemény a facebookonjegyvásárlás itt)
  • Sepsiszentgyörgy, Művész mozi – rendszeres vetítések május 17-étől
  • Maroshévíz, Kelemen mozi – rendszeres vetítések május 17-étől
  • Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Központ – egyszeri vetítés május 24-én
  • Arad, Művész mozi – egyszeri vetítés június 7-én
  • Temesvár, Győzelem mozi – premier előtti vetítés május 16-án, 18 órától (esemény a facebookon), majd rendszeres vetítések május 17-étől
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?