Az iskola fullasztó valóságát mutatja meg Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje

November 24-től szerepel a romániai mozik műsorán Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, a Varsóban és Thesszalonikiben is díjazott Elfogy a levegő. A szovátai születésű rendező filmjét november 22-én mutatták be Kolozsváron, a Győzelem moziban, ahol jelen volt a rendező, számos stábtag, a főszerepet alakító Krasznahorkai Ágnes és Adela Stan tanárnő is, akinek a történetéből a film inspirálódott.

A filmet valós események ihlették, ugyanis 2017-ben Adela Stan tordai irodalomtanárt azért hurcolták meg, mivel a Teljes napfogyatkozás című filmet ajánlotta a diákjainak kisegítő anyagként. A probléma a szülők szerint az volt, hogy a tanárnő egy olyan filmet ajánlott, amely két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot mutatja meg, a Teljes napfogyatkozás ugyanis két 19. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szól. Moldovai Katalint ez az eset inspirálta, és első nagyjátékfilmje a Nemzeti Film Intézet Inkubátor programjának támogatásával jött létre, szeptember elején debütált a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Alkotók és stábtagok a színpadon | Fotók: a szerző felvételei

A filmben az irodalomtanár – Ana – kálváriáját nézhetjük végig, akit diákjai nagyon szeretnek tanítási módszerei és inspiráló személyisége miatt, karrierjének azonban véget vet, hogy az egyik szülő feljelenti a Teljes napfogyatkozás című film ajánlása miatt. Ana először csak megróvásban részesül, ám nem hajlandó elfogadni az igazságtalan vádakat, és fellebbez, döntése láncreakciót indít el, amelynek eredményeként kollégái és az iskola igazgatónője is ellene fordulnak, ezzel próbára téve Ana anyagi egzisztenciáját és emberi kapcsolatait is. A feljelentést tévő szülő gyermekén pedig egyre fokozódik a nyomás, a történet rávilágít arra, hogy az iskola és a szűklátókörű tanárok milyen módon képesek lassan megfullasztani a diákokat, és hogyan szűrődik át ez a feszültség a többiekre is.

Sokáig keresték a megfelelő forgatási helyszínt 

A vetítés utáni közönségtalálkozón Moldovai Katalin elmondta, 2019-ben pályázott a filmtervvel, 2020-ban nyert a projekt támogatást, így nagyon nagy kihívás volt számára a Covid ideje alatt dolgozni. Ugyanakkor nagyon sokáig keresték a megfelelő helyszíneket is, rengeteg iskolát megnézetek Székelyföldön, de végül egy gyergyószentmiklósi iskola mellett döntöttek, ami azért tetszett meg, mert század eleji és színben is megfelelt az elképzelésnek. „Olyan iskolát képzeltem el, amiben érződik a múlt és a jelen lenyomata, és ezek a rétegek egymásra épülnek” – mesélte a rendező. Bocskai Gyopár látványtervező hozzátette, a film látványtervének az iskola volt az alapja, arra építették a színpalettát, az anyagokat, mintákat, ugyanakkor sok eredeti kelléket is felhasználtak az iskolából.

A tanárokat alakító színészek arról meséltek, hogy miből merítkeztek a karakterek megformálásához. Tompa Eszter elmondta, játszott már tanárnőt, és az inspirációhoz akkor beült egy magyarországi gimnázium padjába, ahol rájött, hogy semmi nem változott, mióta ő leérettségizett, sem Erdélyben, sem Magyarországon. Krasznahorkai Ágnes saját iskolai tapasztalataiból merített, ő nem szeretett iskolába járni, elvágyódott folyton, pontosan a tanárok miatt. Dimény Áron pedig azt nyilatkozta, az ő idejében is voltak olyan tanárok, akitől "jobb volt menekülni", de volt olyan tanár is, aki „szélsőségesen emberi módon viselkedett”, amiből lényegesen többet tanultak, mint a konkrét tananyagból.

„Ugyanott tartunk, mint 6 évvel ezelőtt, s lehet, hogy 10 év múlva is itt fogunk tartani”

Adela Stan tordai irodalomtanár elmesélte a közönségnek, hogy hogyan is zajlott az eset a valóságban. Mint mondta, a film a valóságot mutatja meg, egyáltalán nem eltúlozva azt. „Minden egy ostoba eset miatt alakult ki hat éve, de sajnos ma is bármikor megtörténhet. Mondtam a tanulóknak, hogy ha van kedvük, a tananyag mellé nézzék meg a Teljes napfogyatkozás című filmet, hátha úgy jobban megértik az anyagot és megkedvelik a költőket. A filmet egy szülő nem találta megfelelőnek, mivel melegek szerepelnek benne, így panaszt tett. Végül nagyon elfajult a helyzet az iskola részéről is, fegyelmi bizottság elé került az ügy, és nekem muszáj volt elmennem” – magyarázta. Ugyanakkor hozzátette, léteznek azok a tanárok, amelyeket a filmben láttunk, és a film pont úgy jelenítette meg a főszereplőt, mintha tényleg ő lenne az. „Ez az egyedüli erkölcsi elégtételem, de ez teljesen elégséges számomra” – mondta.

Nézői kérdésre, hogy megkereste-e bárki a tanárnőt a volt kollégái közül a film megjelenése után, elmondta: nem keresték meg őt, de olyan hangokat hallott, akik szerint a film és az ügy is túlzás, és még mindig úgy gondolják, hogy a Teljes napfogyatkozást nem kellene líceumistáknak látniuk csak azért, mert két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot mutatja meg. „Ugyanott tartunk, mint 6 évvel ezelőtt, s lehet, hogy 10 év múlva is itt fogunk tartani. A film főszereplője, Viktor egy szimbólummá válik a történet végén, akit a tanárok és a kialakult helyzet az öngyilkosságba kerget. Ő az a mindenkori diák, akit ahelyett, hogy bármire is megtanítanánk, a vesztébe tanszítunk, az iskola megfojtja ezeket az érzékeny és kreatív gyerekeket” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?