Egy nárcisztikus, beszélő macska, egy magányos, traumatizált nő és egy építész szerelmi háromszögéről szól Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmje

Magyarországon már októbertől látható a Cicaverzum címet viselő abszurd, romantikus vígjáték, amely Szeleczki Rozália első egész estés alkotása. Különlegessége, hogy egyik főszereplője egy beszélő, rappelő macska, aki a másik főszereplőt, Törőcsik Franciskát teljesen karmai köré fonja és manipulálja. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült el, és olyan színészek alkotják a szereplőgárdát Törőcsik Franciska mellett, mint Udvaros Dorottya, Tordai Teri, Alföldi Róbert, Csobot Adél, Polgár Csaba és Kiss Tibor.

A film december 15-től szerepel a romániai mozik műsorán, mi december 13-án láttuk a kolozsvári Győzelem moziban, egy közönségtalálkozóval egybekötött bemutatón, ahol jelen volt Szeleczki Rozália, a film rendezője, Iványi Petra a film producere, valamint Péli Sári, a film gyártásvezetője is.

Balról jobbra: Péli Sári, Iványi Petra, Szeleczki Rozália | Fotók forrása: a szerző felvételei

Mint a film szinopszisából kiderül, a harmincéves Fáni menekül a szerelemtől, hiszen, ha megtetszik neki egy férfi, azonnal a halálát látja, így családja hiába próbálja összehozni bárkivel is, ő inkább a magányt választja. Ennek oka kiskorában ért feldolgozatlan traumája, hiszen úgy érzi, édesapja miatta halt meg. Egy napon azonban egy rejtélyes fekete macska kezd el udvarolni neki, akinek a hangját csak ő hallja, és ettől kezdve minden megváltozik. Fáni annyira a kandúr hatása alá kerül, hogy azt is elhiszi, ez az igaz szerelem, és mindent feláldoz kedveséért. A szokatlan románc azonban egyre különösebb fordulatokat hoz, mígnem Fáni a manipulatív macska miatt csaknem mindent elveszít, beleértve munkáját és családtagjait is. Ám végül kiderül számára is, hogy a macska végig hazudott, manipulálta és becsapta, és szembenéz traumájával, megszakítja a toxikus kapcsolatot.

Az influenszervilágra és droghasználatra is reflektál a film

A film különlegessége, hogy egyik főszereplője egy beszélő állat, amelyre eddig nem nagyon láthattunk példát a magyar filmgyártásban. Bőven akadnak filmek kutyák, lovak, egyéb állatok szereplésével, de ezekben általában nincsenek emberi személyiséggel felruházva, és semmiképpen nem beszélnek. A Cicaverzum macska főhőse azonban egy olyan férfitípus allegóriája, aki nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkezik, szemrebbenés nélkül hazudik és manipulál, azt mondja, amit más hallani szeretne, és függőségekkel is küzd. A rendező és forgatókönyvíró Szeleczki Rozália szerint sok nő felismerte már a karakterben egy-egy exét, és direkt úgy alkották meg a macskát forgatókönyvíró társával, Kemény Zsófiával, hogy az egy szetereotipikus, toxikus férfikaraktert ábrázoljon. A rendező kiemelte, nagyon komoly témákról szól a film, és szándékosan vannak benne elrejtve az üzenetek komikus formában.

Jelenet a filmből | Fotó forrása: a Cicaverzum Facebook-oldala

„A macska egy függő személyiség, aki érzelmileg bántalmazó, nárcisztikus alak, ezt Zsófival együtt találtuk ki. Az is közös munka eredménye, hogy bekerült az influenszervilág és a droghasználat témaköre is a filmbe, hiszen próbáltunk a mai világra reflektálni, szerettük volna, hogyha a film kötődik a jelenhez. Ugyanakkor egyetemes dologról is szól a film, mivel a lényege a traumafeldolgozás. A macska karaktere pedig egy kollektív, személyes élménynek a megjelenítése” – mondta a rendező.

Arról, hogy honnan jött számára az abszurd ötlet a szerelmi háromszöghöz, elmondta: van egy barátja, akinek van egy macskája, és egyszer azzal poénkodtak, hogy amíg a barátja lemegy a boltba, a macska majd jól ráhajt. Ezután kezdett el Szeleczki Rozália azon gondolkodni, hogy milyen abszurd szerelmi háromszög kerekedhetne ki ebből. Ez volt az alapkoncepció, ám a filmben emellett a főszereplő lánynak van egy elakadása az életben, ezért menekül el a valóság elől a furcsa plátói kapcsolatba a macskával. Ezzel az ötlettel kereste meg Kemény Zsófia forgatókönyvírót, és kezdtek el együtt dolgozni a történeten, és így több mint háromnegyed évig készült a forgatókönyv.

A főszereplő macskának két dublőr segített a speciális trükkökkel

Szeleczki Rozália már a kezdetektől feketének képzelte el a macskát, mert abban „van valami ördögi”, és a Gödöllői Kutyasport Központ és a film vezető állatkoordinátora, Halász Árpád segítségével ki is választottak három cicát, a főszereplő Nyugi-t, és két dublőrjét, Hopit és Bagirát, akik a speciális trükköket csinálták a filmben. „Nagyon komoly felkészülés előzte meg a filmezést, hiszen Törőcsik Franciskának rengeteget kellett együtt próbálnia a macskákkal, megtanulnia jutalmazni őket, és külön is kijárt hozzájuk, hogy összeszokjanak. Komoly, összehangolt munkára és felkészültségre volt szükség a forgatásnál” – jegyezte meg.

A rendező szerint ugyanakkor nagy dolog volt, hogy a macska hangját felmondó Patkós Márton is ott volt velük a forgatási napok nagy részében, és ott ült a monitor mellett egy mikrofonnal, így a helyszínen tudták felvenni a szövegét, élőben. A színész bemondta a macska szövegeit, amelyekre Törőcsik Franciska válaszolni is tudott, így élőben született meg a film dialógusa, és ez sokat segített a vágásnál is, jegyezte meg.

Péli Sári gyártásvezető szerint nem a macskákkal volt a legnehezebb dolgozni, hiszen „azzal van a legkevesebb probléma, amire számítunk”, és nagyon felkészültek arra, hogy macska főszereplésével kell filmet forgatni. A gyártásvezető szerint inkább az volt kihívás, hogy a stábtagok hozzászokjanak a macskákhoz, és ebben a szokatlan helyzetben működjenek. Péli Sári elmondta, több mint húsz napot forgattak a macskákkal, és voltak nehezebb pillanatok, bonyolultabb, ismétlésre szoruló, elnyúló jelenetek, de mivel minimum kettő, általában három cicával forgattak, lehetőség volt a macskákat cserélgetni, ami segített. „Szerencsére az alkotóbrigád is jól fel volt készülve arra, hogy a macskák azt csinálják, amit ők szeretnének” – tette hozzá.

Ugyanakkor szerinte nagy kihívás volt az Inkubátoros költségvetésből dolgozni, hiszen abból inkább a realizmushoz jobban kapcsolódó filmek szoktak születni, Szeleczki Rozália filmje pedig inkább szürrealista, abszurd, elvarázsolt, mesébe illő látványvilággal rendelkezik. „A helyszínek megtalálása nehéz volt, és a szerényebb költségvetésből ezt a látványvilágot kialakítani sem volt egyszerű” – mondta Péli Sári. A rendező ehhez még hozzátette, heroikus munka eredménye a látványvilág kialakítása, hiszen nagyon elvont, és ezt tükrözik a helyszínek, fényviszonyok, színek is, és ehhez „leleményes ötletek sorozata, kitartó helyszínkeresésés, sok kreativitás” kellett.

A Cicaverzumot a következő erdélyi mozikban vetítik még:

- Kolozsváron a Művész moziban december 17-én 20:30-tól, utána rendszeres vetítésekkel

- Csíkszeredában a Csíki moziban december 20-tól 19:00-tól

- Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban rendszeres vetítésekre december 15-től kerül sor

- Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központban egyszeri vetítés lesz januárban

- Gyergyóalfaluban a Petőfi Művelődési Központban két vetítés lesz januárban

A filmet eredeti nyelven, román nyelvű felirattal vetítik a mozik, romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?