Tehetséggondozó alapítványt hoznak létre Szántó Lóránd zenész emlékére

A májusban autószerencsétlenségben elhunyt Szántó Lóránd, a FUNKorporation és más erdélyi zenekarok tagjának emlékére szerveznek egész délutánt és estét betöltő eseményt zenészbarátai Kolozsváron. A szerdai eseményen a zenész emlékére léterehozott tehetséggondozó alapítvány számára gyűjtenek adományokat. A hegedűs és gitáros szerteágazó munkásságához illően klasszikustól népzenén át a jazzig több műfajban hallhatunk majd rövid fellépéseket, este 9 órától pedig Szántó Lóránd egyik zenei példaképe, Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész lép fel.

A 28 évesen elhunyt gitárosról a kolozsvári Jazz in the Park és a marosvásárhelyi Nemzetközi Gitárfesztivál is megemlékezett. A kolozsvári Bánffy-palota udvarán szerda délután négy órától azok lépnek fel, akikkel Lóri együtt zenélt. Így lesz majd barokk zene, népzene, jazz, funk, blues. „Nagyjából minden együttes, amelyben megfordult, most itt lesz, meg más zenész barátok is” – mondta Bajusz Gábor szervező, a FUNKorporation dobosa. Fellép például Beke István Ferenc gitárművész, akivel Szántó Lóránd a Harmonia Cordis Trióban játszott, a Jazzybirds, Koszika & The Hotshots és még sokan mások (a teljes program itt olvasható).Az eseményre ingyenes a belépés, kivéve Snétberger Ferenc este 9 órától kezdődő koncertjét, amelyre 30 lejért lehet belépőt váltani. A nemzetközi szinten elismert gitárművészt azért hívták meg a szervezők, mert „Lórinak példaképe volt, magyar nyelvterületen a számára egyik legmeghatározóbb zenész” – árulta el Bajusz Gábor. „Nem csak a zenéjéért, emberileg is felnézett rá. Snétbergernek van egy tehetséggondozó központja, ami megint csak nagyon szimpatikus volt Lórinak: hogy azzal is foglalkozik, ahonnan jött, a cigány közösséget próbálja felemelni” – tette hozzá.

Tehetséges fiatal zenészeket támogatna a Szántó Lóránd Alapítvány

A FUNKkorporation dobosa megjegyezte, eredetileg kis, meghitt rendezvényt képzeltek, el végül szinte fesztivál lett belőle. A szerdai eseményen összegyűlő adomány, illetve a Snétberger koncert bevételének egy része ahhoz az alapítványhoz kerül, amelynek alapítását fiuk halála után Szántó Lóránd szülei kezdeményeztek a barátok segítségével, tudtuk meg. Ez olyan kezdeményezés, amit maga Szántó Lóránd is támogatna, véli Bajusz Gábor: „Lóri is hasonló alapítványon keresztül használt több évig egy mesterhegedűt, amit ugyanígy megpályázott és elnyert több éves használatra, és amit amúgy nem tudott volna megvásárolni.”

Az alapítvány az összegyűlt pénzalap nagyságától függően éves szakmai díjakkal vagy ösztöndíjjal támogatná a fiatal zenészeket. A pályázatokat szakmai zsűri bírálná el, a szempont kizárólag a zenei tudás, tehetség lenne, vázolta az elképzelést.

Első albumán dolgozik a FUNKorporation

A FUNKorporation együttes először lép fel Lóri halála óta, egyelőre ötön zenélnek tovább, és valószínűleg nem is lesz új tag, tájékoztatott az együttes dobosa. Meghívott zenészek a szerdai fellépésen is lesznek, és, bár most nem lép fel velük, folytatják az együttműködést Balla Szabolcs szaxofonossal.

Mint megtudtuk, az együttes nyáron az új albumon dolgozott, a bemutatóra azonban még várni kell. „Már régóta van jónéhány dalunk, ezeket szoktuk játszani koncerteken is, de annyi még nem volt, hogy egy albumot kitegyen. Most fontosabbnak éreztük, hogy picit álljunk le a koncertezéssel, részben személyes okokból, másrészt elkezdtünk több saját ötletet leírni. Részben Lórinak dedikálva idén talán elkészül az első albumunk, ami csak saját számokból fog állni” – mondta Bajusz Gábor.

Az új számokból szerdán még nem hallhatunk, de lesznek olyan számok, amelyeket a közönség még nem hallott, sőt, egy „meglepetés”-feldolgozás is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?