10 film, amit megnéznénk a Comedy Cluj Fesztiválon

Pénteken kezdődik Kolozsváron a mozis és színpadi vígjátékokat ígérő Comedy Cluj Fesztivál. Szubjektív válogatással segítünk eligazodni a tíznapos filmes programban.

Szülők és gyerekeik

A Comedy Cluj fesztivál nyitófilmje az újzélandi Taika Waititi Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople) című filmje lesz, amely furcsa apa-fiú viszonyt mutat be egy pufók, lázadó tinédzser és az őt kényszerűen örökbefogadó mogorva férfi történetével. Az újzélandi vadon miatt is érdemes megnézni a több fesztiválon közönségdíjas filmet, annál is inkább, hogy a rendező a Sundance filmfesztivál visszatérő vendége. (Október 21, péntek, Florin Piersic mozi, 19:00)

Apa-lánya kapcsolatról szól a Toni Erdmann, amelyért Maren Ade elnyerte a Kritikusok Nemzetközi Szövetségének díját a Cannes-i Filmfesztiválon. Winfried, az idős német zenetanár meglepetéslátogatást tesz Bukarestben dolgozó lányánál, aki nem bírja sokáig az együttlétet. Az apa hazautazik. Feltűnik viszont a fura parókát és műfogsort viselő Toni Erdmann, a lány főnökének életmódtanácsadója… (Október 21, péntek, Győzelem mozi, 18:00)

Hullák és bonyodalmak

A 2016-os Sundance filmfesztiválon rendezői díjat kapott az Ember, aki mindent tudott (Swiss army man). Dan Kwan és Daniel Scheinert amerikai rendezők szürreális filmjében Daniel Radcliffe sikeresen lép túl a Harry Potter-imidzsen: egy Manny nevű beszélő hullát alakít, aki megmenti az öngyilkosság szélére jutott Hank életét. (Október 23, vasárnap, Florin Piersic mozi, 20:30)

Kate Winslet az ‘50-es években, egy ausztráliai kisvárosban játszódó filmben tűnik fel: divattervezőt alakít, aki nem csak extravagáns külsejével, hanem azzal is, hogy egy 25 évvel korábban történt gyilkosság gyanúsítottja. Jocelyn Moorhouse 18 év szünet után rendezte meg A varrónőt (The Dressmaker). (Október 28, péntek, Cinema City Iulius, 19:00)

A Malagai Spanyol Filmfesztivál közönségdíját nyerte el Inés París Az éjszaka, amikor az anyám megölte az apámat című filmje (La noche que mi madre mató a mi padre). A film kiindulópontja egy film előkészítése, az egymással bonyolult (szerelmi és szakmai) kapcsolatban álló szereplők egy baráti vacsorán vesznek részt, ahol az est folyamán egy haláleset történik. A népszerű argentin komikus, Diego Peretti saját magát játssza a filmben. (Október 22, szombat, Cinema City Iulius, 19:30; október 27, csütörtök, Florin Piersic mozi, 18:00)

Utazás

Egész Franciaországot átszelő roadmovie-t ígér Mohamed Hamidi A tehén (La vache) című filmjének előzetese. A francia-algériai rendező második nagyjátékfilmjének főszereplője Fatah, egy szerény algériai gazdálkodó, aki a fejébe veszi, hogy elviszi Jacqueline nevű tehenét a párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon megszervezett szépségversenyre. Pénzhiány miatt a Földközi-tenger partjáról gyalog kell eljutnia Párizsig… (Október 23, vasárnap, Győzelem mozi, 16:30; október 29, szombat, Győzelem mozi, 21:30)

Vladek Zankovsky ukrán rendező The Zohar Secret című filmje egyfajta „ember tragédiájának” tűnik. Az előzetes szerint 54 országban forgatták. Max, a főszereplő egy ősi pergamentekercs birtokába jut, amely az emberiség történetét tartalmazza a kezdettől a végig, a főszereplő pedig végigutazza a fontosabb helyszíneket. Az időutazás természetesen „belső” utazást is rejt. (Október 24, hétfő, Cinema City Iulius, 15:30)

Exotikumok

Andrea Marini Az átverés művészete (Art of the Prank) című dokumentumfilmje arról a Joey Skaggsről, az egyik lesikeresebb amerikai médiahackerről, társadalmi-politikai viccmesterről szól. A film archív felvételeket is használ Skaggsről, aki átveréseivel a tudatos médiafogyasztásra, szkeptikus attitűdre szerette volna felhívni a figyelmet. (Október 25, kedd, Cinema City Iulius, 17:30)

Nicholas Bonner egy Észak-Koreára szakosodott pekingi utazási iroda tulajdonosaként az elmúlt két évtizedben többször járt az elszigetelt kommunista országban. Belga-brit-észak-koreai koprodukcióban sikerült összehoznia egy olyan filmet, ami 50 százalékban észak-koreai finanszírozásból készült, miközben teljesen elüt az ott készülő propagandaalkotásoktól: a Kim elvtársnő repülni fog nyugati típusú romantikus komédiáról van szó, amelynek főszereplője ráadásul egy sikeres nő. A történet: a bányában dolgozó Kim elvtársnő akrobata-karrierre aspirál, Pak elvtárs viszont keresztbe tenne neki, míg végül bele nem szeret. (Október 21, péntek, Cinema City Iulius, 21:00; október 27, csütörtök, Győzelem mozi, 14:00)

Radu Jude új filmje

 A Comedy Cluj Fesztiválon mutatják be Radu Jude (Aferim!) rendező új filmjét. A Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate) Max Blecher Botoşaniban született, 29 évesen elhunyt romániai író fél-önéletrajzi regényét dolgozza fel, némafilmet idéző képformátumban, inzertekkel. Az rendező előző filmjéhez hasonlóan ez is kosztümös film: 1937-ben játszódik. (Október 22, szombat, Florin Piersic mozi, 20:00)

Kapcsolódók

Kimaradt?