Erős versenymezőnyt ígér a Comedy Cluj fesztivál

Nyolc országból érkeznek idén a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál nyolcadik kiadásának versenyfilmjei. Nehéz lesz a zsűri dolga a filmeket válogató Bogdan Beșliu szerint.

A kolozsvári vígjátékfesztiválra idén Szaud - Arábiából, Olaszországból, Németországból, a Fülöp szigetekről, Spanyolországból, Izraelből, Brazíliából és Franciaországból érkeznek versenyfilmek. A zsűri, melynek tagjait öt ország delegálta, a legjobb film nagydíja mellett a legjobb rendezést, legjobb forgatókönyvet valamint a legjobb színészi alakítást is díjazza.Florian Mischa Boder rendező, akinek a Bérgyilkos magányossága a lövés előtt című filmje tavaly közönségdíjas lett, idén a zsűri tagjaként tér vissza a fesztiválra, olyan neves szakemberek mellett, mint Domnica Cîrciumaru casting-igazgató, Ronan Doyle írországi filmkritikus, Sophia Freeman, a London Comedy filmfesztivál (LOCO) producere valamint Carl Haber forgatókönyvíró, producer, a római Nemzetközi Filmakadémia alapítója.

„Úgy gondolom, hogy idén is sikerült megnehezítenünk a zsűri dolgát, meg a közönségét is, hiszen a kiemelkedő mezőnyben nehéz lesz kiválasztani a legjobb vígjátékot” – mondta Bogdan Beșliu, a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál filmjeit válogató szakember. „A fesztivál minden versenyfilmje különleges, a forgatókönyvtől a gyártásig mindegyik filmnek egyedi látásmódja van, zsűritagként bizonyára nagyon nehéz lesz objektív döntést hozni” – tette hozzá Bogdan Beșliu.

A Barakah találkozik Barakahval (Barakah meets Barakah, rendező Mahmoud Sabbagh, 2016) egy bátor film Szaud-Arábiából, egy olyan országból, amely csak nemrég került a filmfesztiválok látókörébe. Egy olyan társadalomban, ahol a nőknek tilos a biciklizés és mozi nem létezik, a film hivatalos plakátján látható melltartó a vallási rendőrség elleni vádra utal. A film elnyerte a Berlini Filmfesztivál Ökumenikus díját.

A Buzz Rádió (Radio Cortile, rendező Francesco Bonelli, 2016) című film visszacsempészi a humort oda, ahonnan a sok beszéd miatt már régen kikopott. Az olasz film a legjobbat hozza ki az olyan helyzetekből, amikor a rádiós szerkesztők kénytelenek az agresszió és a vulgaritás eszköztárát használni, mert a producerek csak ezeket a népszerűség-növelő módszereket ismerik.

Az Isten hozott Görögországban (Highway to Hellas, Németország, 2015, rendező Aron Lehmann) egy olyan komédia, amelyhez a németek adták a pénzt, a görögök pedig a lelkesedést és ez megmutatkozik úgy a történetvezetésben, mint a produkció szintjén. Egy ellenőr, aki egy pénzalap elköltésének módját jött ellenőrizni, olyan görög sajátosságokkal találkozik, mint a szamáron utazás vagy a kecskékkel fűszerezett bürokrácia. A film elnyerte a Busan Nemzetközi Filmfesztivál Busan Bank díját.

A Lorna (Lorna, Filipine, 2015) című filmben Sigrid Andrea Bernardo rendező a 60 éves címszereplőt egy – általában sokkal fiatalabb nők által megélt – szerelmi dráma közepébe helyezi. A Lornát alakító Shamaine Buencaminot jelölték az Asia Pacific Screen Awardson.

Mit tesz egy 40 éves színésznő, akit már senki nem alkalmaz, hogy címszerepet kapjon a férje legújabb filmjében? Az éjszaka, amikor anyám megölte apámat (The Night My Mother Killed My Father , Spanyolország, 2016) egy rejtélyes gyilkosság Inés París rendezésében, aki klausztrofobikus terekkel és kiszámíthatatlan végkifejlettel alkotja meg a filmet, amely a malagai Spanyol Filmfesztivál közönségdíját is elnyerte.

A nukleáris fegyverek is lehetnek a humor tárgyai, ezt bizonyítja az Atomic Falafel (Atomic Falafel, rendező Dror Shaul, Izrael, 2015), a film, amely négy jelölést kapott az izraeli Filmakadémiától.

A Jules és Dolores (Jules and Dolores, 2016) a nagy kommunista rablás brazil változata. Caito Ortiz rendező szereplői a foci világbajnokság kupáját készülnek ellopni, és választaniuk kell a foci iránti szenvedélyük és a pénz között, számolniuk kell a kupa eltűnése okozta nemzeti drámával, és le kell győzniuk a hitelezőket és a latin vérű nőket is. A film közönségdíjas a SXSW Filmfesztiválon.

Hogyan ismertem meg apámat (How I Met My Father, Franciaország, 2016) a legfrissebb film a Comedy Cluj válogatásában, szeptemberben került bemutatásra a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon. A Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál október 21 - 30 között kerül megrendezésre Kolozsváron, a filmeket a Florin Piersic, a Győzelem (Victoria), a Iulius Mall Cimema City és a Dacia mozikban vetítik. A Studio26-ban különleges vetítésekre kerül majd sor. A teljes program a fesztivál internetes oldalán található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?