Húsz rövidfilm versenyez az idei Comedy Cluj Filmfesztiválon

Húsz rövidfilm – 12 független és 8 diákok által készített alkotás – versenyez idén a Legjobb független rövidfilm és a Legjobb diákfilm díjért a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmek 10 országból érkeztek: Franciaországból, Spanyolországból, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Oroszországból, Olaszországból, Németországból, Magyarországról, Brazíliából és az Egyesült Államokból.

Összesen 2000 rövidfilm-pályázat érkezett a Comedy Cluj Filmfesztivál idei felhívására, ebből a szervezők 116 rövidfilmet válogattak ki és mutatnak be a nagyközönségnek. A versenyben induló rövidfilmeken kívül az idei felhozatalban találhatunk animációs filmeket és román rövidfilmeket is.

A független rövidfilmek bemutatója ma, hétfőn 16 órától kezdődik a Cinema City Pólus Centerben, ahol történeteket láthatunk Belgiumból, Franciaországból, Spanyolországból, megelevenedik majd három testvér monoton élete, a kanapék eladásának titkai, egy különleges sportesemény, de olyan témákból is csemegézhetünk, mint a döntési dilemmák, amelyek gyilkossághoz vezetnek, vagy egy új szakma trükkjei.

Mint minden évben, idén is nagy hangsúlyt fektet a Comedy Cluj a diákok által készített rövidfilmekre. Az idei versenyfilmek nyolc történetet mutatnak be és az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Brazíliából, Oroszországból és az Egyesült Államokból érkeznek. A vetítések ma, október 19-én 15 órától kezdődnek a Florin Piersic moziban.

A rövidfilmek zsűrijét idén Meda Victor, Rodica Lazăr és Molnár Levente alkotják.

Meda Victor a bukaresti Metropolis Színház és a Lipscani Színház színésznője, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Horațiu Mălăele, Tim Fywell vagy Richard Crudo. 2008-ban Meda Victor megnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a Nők és Az egész világ egy színpad című darabokban nyújtott alakításáért a Hyperion Nemzetközi Film és Színház Diákfesztiválon.

Rodica Lazăr a bukaresti Bulandra Színház tagja, 2002-ben debütált a Costa Gavras által rendezett  Ámen című filmben, azóta számtalan filmben láthattuk, mint A francia forradalom, a Lăzărescu úr halála, Mafalda di Savoia, Áldott légy, börtön, Fiatalság fiatalság nélkül vagy az Életelvek.

Molnár Leventét, a kolozsvári Állami Magyar Színház színészét nem kell bemutatni a magyar közönségnek, leginkább a Nemes László által rendezett Saul fia című filmben nyújtott alakítása révén ismert, a film elnyerte ugyanis az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének nagydíját. Molnár Levente olyan filmrendezőkkel is dogozott, mint Tudor Giurgiu és Adrian Sitaru. 

A rövidfilmekre belépőjegy váltható online a biletmaster.ro oldalon és a jegypánztáraknál.

Bővebb információk a fesztivál honlapján: www.comedycluj.ro vagy a rendezvény közösségi oldalán. 

Kapcsolódók

Kimaradt?