Okos és vicces filmek fesztiválja kezdődik Kolozsváron

„Intelligens és elgondolkodtató” vígjátékokat válogattak össze az idei Comedy Cluj filmfesztiválra a szervezők. Olyan filmeket, amelyek beszélgetésre késztetnek, arra, hogy vitázz róluk egy kávé vagy egy sör mellett – jelentette ki Horațiu Dan fesztiváligazgató a rendezvénysorozatot megelőző, keddi sajtótájékoztatón.

A Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivált hetedik alkalommal szervezi meg a Városi Kultúráért Európai Alapítvány. A Transilvania Bank és az Országos Filmtanács által támogatott szemle idén hét helyszínen zajlik október 16-ától 25-éig: a Győzelem moziban, a Florin Piersic moziban, a Iulius Mall és a Polus multiplexében, a TIFF Házban, a Studio 26 kocsmában és a Román Nemzeti Színházban is, ugyanis színházi előadásokat is beiktattak ezúttal a műsorba.

A nyitógála október 16-án 19 órától kezdődik a Florin Piersic moziban, a  fesztivál nyitófilmje a Tony McNamara által rendezett Ashby, amelyet  idén mutattak  be a Tribeca Filmfesztiválon és amelynek forgatókönyvét az Osztrák Forgatókönyvírók Egyesülete az idei legjobbak között jegyzi.

A szervezők idén közel 200 filmet válogattak a fesztiválra, az alkotások fele független film. „A jövő a független, intelligens vígjátékoké, amelyeken azután is elgondolkodik az ember, hogy kijött a moziból” – vallja Bogdan Beșliu válogató.

A 2014-2015-ös időszak vígjáték-termésének legjobbjait láthatjuk az Egyesült Államoktól Malajziáig és Dél-Afrikáig a világ minden pontjáról. A nyolc versenyfilm 8 különböző országból érkezett: Ausztrália, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Malajzia, Magyarország, Nagy Britannia, Spanyolország mérkőzik meg idén a Comedy Cluj Fesztivál díjaiért.

A malajziai Akik megmentik a világot 2014-es Seng Tat Liew által rendezett film több fesztivál jelöltje.

         

Magyarországról a Reisz Gábor rendezte VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című komédia száll versenybe: 

A francia Jérôme Enrico filmje, a Cerise (2015) is versenyben van az idei fesztiválon, a film előzetese: 

Lengyelországot A Polgár című film képviseli, Jerzy Stuhr rendezésében, az ausztrál Ben Chessell első filmje, a Mestersége szélhámos pedig európai ősbemutatóként látható a Comedy Cluj alkalmával.

Spanyolországból Álvaro Fernánde Armero vígjátéka kerül vetítésre, a film előzetese: 

Konstantin Burov bolgár rendező filmje, a Méreg egereknek már elnyerte a legjobb operatőri munkáért járó díjat a Dél-Kelet Európai Filmfesztiválon, most Kolozsváron is láthatja a nagyérdemű. Nagy-Britanniából John Boorman filmje, A hazáért és a királynőért száll versenybe.

A zsűri tagjai: Allegra Huston, író, forgatókönyv-író, Kate O’Toole, az egyik elgismertebb ír színésznő, James B. Evans, filmkritikus, Neil Young, újságíró, valamint Dorian Boguța, a fiatal színészgeneráció egyik legelismertebb tagja. A rövidfilmek zsűrijében Molnár Levente,  Rodica Lazăr és Meda Victor kap helyet. A zsűri tagjairól itt tudhat meg többet. 

A fesztivál szakmai kiegészítőjeként műhelygyakorlatokat is szerveznek, többek között filmgyártás, filmes események, kommunikáció és PR, többnyelvűség a filmben és színházban témakörökben. A műhelygyakorlatok alkalmával Molnár Levente, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze a filmbéli és a színházi többnyelvűség áthidalásáról értekezik a Bulgakovban október 22-én, csütörtökön délután 6-tól. A programokról itt tudhat meg többet. 

Érdemes figyelemmel követni a különböző filmes szekciókat is, mint az Európa szekció, a Word Panorama szekció valamint a Focus Izland és Írország szekció, amelyek külön csemegékkel szolgálnak a filmrajongóknak.

A színházrajongók idén négy vígjátékot láthatnak, a Román Nemzeti Színház nagytermében október 20.-án 19:30 – tól sorra kerülő Vania és Sonia és Masa és Spik című darabot, a Gabriela Dumitru rendezésében egy Alfred Hitchcock filmjéből készült adaptációt, a 39 lépcsőfok-ot, amely nagy sikert aratott idén az Edinburgh-i Filmfesztiválon, a Radu Iacoban által jegyzett A parkban című darabot, valamint a Vlad Zamfirescu rendezte Párok című vígjátékot. A színházi előadásokról itt tudhat meg többet. 

A fesztivál zárógálája október 24.-én 19:00-tól a Florin Piersic moziban zajlik majd le. Ekkor kerül sor a Comedy Cluj 2015 díjak kiosztására Iulia Verdeș, Andrea Vasile és Diana Cavalliotis színésznők közreműködésével. A díjkiosztót a Legújabb testamentum (2015) című film vetítése követi Jaco van Dormel rendezésében.

A zárógála kiemelt eseménye lesz a Kiválósági Díj átadása, amelyet idén Peter O’Toole nevében lánya, Kate O’Toole vesz át, aki egyben az idei fesztivál zsűrijének tagja is. A díjat első ízben adják át külföldi színésznek, ezzel is jelezve a fesztivál nemzetközi jellegét. A közönség a The Ruling Class című filmben láthatja  Peter O’Toolet játszani október 23-án 19 órától a Cinema City Iulius Mallban.

A teljes program itt látható.  

A jegyek teljes ára 10 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej.

Kapcsolódók

Kimaradt?