Nemzetközi fődíjat kapott a Saul fia operatőre Macedóniában

Erdély Mátyásnak, a Saul fia operatőrének ítélték oda a Manaki Brothers operatőrök nemzetközi fesztiváljának fődíját a macedóniai Bitolában - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t kedden.

A közlemény szerint a Balkán első operatőrei, a Manaki testvérek emlékére alapított filmes seregszemlét szeptember 18. és 27. között, immár 36. alkalommal rendezték meg. A versenyben 13 olyan alkotás indult, amelyeket a berlini, cannes-i és velencei filmfesztiválokon bemutatott alkotásokból válogattak ki a szervezők.

Az Arany Kamera 300 elnevezésű fődíjról nemzetközi zsűri döntött, amely indoklásában kiemelte, hogy a Saul fia "megújítja a történetmesélést: a nézői figyelmet a főszereplő lelki folyamataira összpontosítja, miközben a Holokauszt borzalmaival szembesít" - olvasható a közleményben.

Nemes Jeles László első játékfilmje Röhrig Géza főszereplésével, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, az alkotás a májusi cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat három további rangos elismeréssel együtt, köztük a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is. A filmet június 11. óta több mint 87 ezren látták Magyarországon.

A Saul fia első észak-amerikai fesztivál premierjeit kiemelkedő siker övezte: Telluride-ban és Torontóban is a legjobb filmek közé választották a kritikusok. A nagy presztízsű New York-i filmfesztivál október 6-án tűzi műsorra Nemes Jeles László filmjét a Lincoln Centerben, emellett az alkotás látható lesz London, Hamburg, Gent és Luxemburg rangos seregszemléinek versenyprogramjában is. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában - olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?