Nehéz döntés előtt a Comedy Cluj Fesztivál zsűrije

„Meghalni egy filmben könnyű, komédiát játszani azonban igazi művészet” – ez a kiindulópontja az idei Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének, akinek nehéz feladata lesz kiválasztani a hetedik kiadás felhozatalából a legjobb filmet. Allegra Houston forgatókönyvíró, Kate O’Toole és Dorian Boguță színészek, valamint James B. Evans és Neil Young filmkritikusok arról beszéltek csütörtöki sajtótájékoztatójukon jelen levő újságírókkal és bloggerekkel, hogy miként viszonyulnak a  komédiákhoz és hogy milyen kritériumok fognak szerepet játszani a filmek zsűrizése során.

„Eltekintve a humortól, amelyre számítasz, és amelyet nagyon különbözőképpen foghatsz fel, a komédiát végső soron ugyanúgy ítéled meg, mint bármely más filmet. Elsősorban a történet számít, majd jön sorra a többi elem: rendezés, színészek, fényképezés...”- mondta el Allegra Huston forgatókönyvíró.

A zsűri tagjai méltányolták, hogy a Comedy Cluj Filmfesztivál lehetőséget teremt mind a versenyfilmek, mind a fesztiválfilmek terén a különböző kultúrákból származó filmek bemutatására. „Számunkra, filmkritikusok számára a kelet-európai fesztiválok ideálisak, mert itt felfedezhetünk olyan alkotásokat, amelyek különböző megfontolásokból kimaradnak a nagyon nagy fesztiválok kínálatából” – jelentette ki James B. Evans. „Hogy konkrét példát is említsek, életemben első alkalommal láttam malajziai filmet. Ez egy lehetőség, hogy nagyon különböző kultúrák filmes termését ismerd meg, és igazán új dolgokat tanulj a mai filmművészetről” – egészítette ki Allegra Houston.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint manapság a komédia háttérbe szorult a drámával szemben a fesztiválokon és a díjátadókon is, a zsűri tagjai egyetértettek abban, hogy valóban ez a trend a filmszakmában, pedig a komédia egy olyan műfaj, amelyet soha nem volt könnyű elkészíteni. „Színészként a komédia egy kihívás. Ahhoz, hogy minőségi komédiát csinálj, egy jó adag komolyságra van szükséged, máskülönben karikatúrává válsz. Nagyon fontos, hogy ne törekedj föltétlenül arra, hogy vicces legyél, és erre csak az igazán nagy színészek képesek”– hangsúlyozta  Dorian Boguță színész.

„Édesapámat Lawrence Olivier választotta ki Hamlet szerepére a National Theatre-ben. A bemutató után a kritikusok mind azt mondták, hogy O’Toole túlságosan is vicces ahhoz, hogy Hamletet játsszon, de Olivier elmagyarázta, hogy éppen ez volt az oka annak, hogy őt választotta ki a szerepre. Végső soron minden drámában van egy csepp komédia is” – mesélte Kate O’Toole.

A zsűri öt tagja pénteken este találkozik, hogy kiválasszák a hetedik Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál nyertes filmjeit, amelyeket a zárógálán hirdetnek ki szombaton este 19 órától a Florin Piersic moziban.

A hetedik Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál a következő kategóriákban hirdet győzteseket: legjobb film, legjobb forgatókönyv, legjobb alakítás, legjobb független rövidfilm, legjobb diákok által készített rövidfilm. Emellett kiosztják a Közönségdíjat is. Ugyancsak a zárógála keretében ítélik oda Peter O’Toole színésznek az in memoriam Kiválósági Díjat, amelyet lánya, Kate O’Toole vesz majd át. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?