Erdélyi legényes és verbunkverseny is lesz a Vásárhelyi Forgatagon

A Vásárhelyi Forgatag részeként idén első ízben szervezik meg az Erdélyi legényes és verbunkversenyt, amelynek célja segítséget nyújtani a legényes és verbunk tánc minél magasabb színvonalú elsajátításában, ugyanakkor lehetőséget biztosít a táncosoknak a megmérettetésre is.

A szervezők évente szeretnénk megrendezni versenyt, minden évben a Kárpát-medencei kiváló legényes táncosainak más-más anyagára koncentrálva: legyen az kalotaszegi, küküllőmenti, gyimesi, vagy épp mezőségi legényes.

A verseny két részből áll:

1. Kötelező tánc bemutatása:

- Küküllő menti pontozó

- szervezők által kijelölt folyamat, Gilyén Miklós pontozójából (filmrészlet jár hozzá, amelyet nevezéskor kap meg a jelentkező)

2.  Szabadtánc bemutatása:

-              a versenyző szabadon építkezhet (maximum 2 perces időtartamban) más Küküllő menti pontozóból és lassú pontozó anyagból, a táncfolyamatok építkezési elveinek megfelelő újraalkotásával

-              a jelentkezőknek meg kell nevezniük a szabadon választott táncuk adatközlőjét

Az első Erdélyi legényes és verbunkversenyre augusztus 30-án kerül sor Marosvásárhelyen a Kultúrpalota nagytermében délelőtt 10 órai kezdettel. A táncosokat négytagú szakmai bizottság értékeli.

Nevezési határidő: 2014. augusztus 23.

Tervezett díjak és kategóriák:

„A 2014-es év kiváló pontozó táncosa”

„A pontozó hiteles előadója”

„A pontozó egyéni megformálója”

„A pontozó újraalkotója”

Kiosztásra kerülnek még további különdíjak, valamint a közönségdíj. A zsűri – a fődíj kivételével – az egyes kategóriákban több táncosnak is odaítélheti a díjat.

Benevezni a verbunk@forgatag.ro email címen lehet, vagy Varó Hubánál a 0758-254.113-as telefonszámon.

Rendezők: Vásárhelyi Forgatag – Kökényes Néptáncegyüttes, Boróka Ifjúsági Egyesület

Kapcsolódók

Kimaradt?