Magyar kultúranapi kavalkád Marosvásárhelyen

Zömében kortárs marosvásárhelyi, vagy Marosvásárhelyhez kötődő magyar szerzők írásait, valamint román irodalmi művek magyar fordításait olvasták a Studium Alapítvány és társzervezői által a Zanza kávéházban megtartott magyar kultúranapi, huszonnégy órás felolvasó maratonon.

Január 22-én pontban nulla órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei kezdték az olvasást, majd sorra érkeztek azok, akik a korábbi felolvasó maratonokon is részt vettek, illetve akik első alkalommal vállalkoztak arra, hogy néhány percig a kávéházban található, vagy otthonról hozott könyvből olvassanak. Sütő András, Vári Attila, Kovács András Ferenc, Dragomán György, Molter Károly, Láng Zsolt, Székely János, Markó Béla, Kemény János, Molnár H. Lajos, Sebestyén Mihály, Kincses Elemér, Vida Gábor, Petelei István, Kádár Annamária, Kabós Éva írásaiból olvastak fel többek közt, a román irodalom képviselői közül Tudor Arghezi, I. L. Caragiale, Ana Blandiana, Mircea Eliade, Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu műveit szólaltatták meg, ahogy Vass Levente szervező a maszol.ro-nak mondta, a kölcsönösség jegyében.

A magyarul olvasókhoz román anyanyelvűek is csatlakoztak, újságírók, színészek vették kézbe és olvastak fel a magyar szerzők műveiből, ahogy a január 15-i, román kultúranapi felolvasómaratonon is számos magyar nemzetiségű marosvásárhelyi vett részt.

A legtöbbet olvasott szerző Sütő András és Kovács András Ferenc mellett Kádár Annamária Mesepszichológia című kötete volt. A felolvasók között kisdiákok, középiskolások, egyetemisták, értelmiségiek, munkanélküliek, nyugdíjasok, közéleti szereplők, színészek, újságírók voltak. A rendezvényt élőben lehetett követni az interneten, az Olvass fel Marosvásárhelyért facebook-oldalon folyamatosan jelentek meg a felolvasók fotói, valamint hírek arról, hányan jelentkeztek be, hányan nézték meg az oldalt, hányan lájkolták azt.

Míg a Zanzában a nagy népszerűségnek örvendő felolvasómaraton tartott, a Magyar Kultúra Napján még számos más helyszínen szervezett rendezvény várta a marosvásárhelyieket. A Bolyai-klub egész nap nyitva tartott, délelőtt a Kultúrstaféta nevet viselő, középiskolásoknak szervezett játékos vetélkedő zajlott a Marosvásárhelyi Kulturális Központ, a Látó szépirodalmi folyóirat, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Filharmónia, a Múzeum és a Teleki Téka szervezésében. Délután a Lector Kiadó Végtelen történetek című rendezvényén a kiadó által megjelentetett és kiadásra előkészített könyveiből marosvásárhelyi színészek adtak elő részleteket. Ugyanott került sor az Erdélyi Magyar Írók Ligájának felolvasó estjére, Győrfi Kata, László Noémi, Márton Evelin részvételével, valamint Nagy Alpár-Csaba: A Dél-Erdélyi Református Egyházkerületi Rész története 1940-1945 című könyvének bemutatójára, kortárs írók kamarazenéjére.

A Maros Művészegyüttes és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében magyar népviseleteket bemutató kiállítás nyílt a művészegyüttes székhelyén, amit a Farsangi hangulatok című előadás követett. A Bach-borozóban a Vásárhelyért Társaság és a Tamacisza Egyesület szervezésében Kozsik József Wass Albert műveiből olvasott fel. A Deus Providebit Tanulmányi Házban rendkívüli történelemórát tartottak Erdély megtorlás és kiegyezés között (1849-1867) címmel Kálmán Attila előadásával, a Regeneráció Egyesület, Rákóczi Szövetség marosvásárhelyi szervezete, Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület szervezésében.  A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Túl a Maszat-hegyen című zenés kalandjátékkal várta a kicsiket és nagyokat a Magyar Kultúra Napján.

Kapcsolódók

Kimaradt?