Római csicseriborsó és fűszeres bor a Magyar Kultúra Napján

Nem létezik egyetemes magyar kultúra a római civilizáció nélkül – hangzott el azon a marosvásárhelyi gasztronómiai bemutatón, amelyen az ókori Róma konyhájával lehetett megismerkedni.

A fűszeres bor, a Vitellius-módra elkészített borsó és bab, a római császárkori csicseriborsó, a Sala cattabia sok érdeklődőt vonzott kedd este a Bolyai-klubba Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett előadások, bemutatók és beszélgetések után. Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek kóstolták meg a római kenyérrel a különböző salátákat, fokhagymával fűszerezett túrókrémet, majd koccintottak a Vinum Merrummal, a fűszerezett vörös borral. Valamennyi ételnek és italnak a receptje is elérhető volt, akit érdekelt, az magával vihette azokat.

A Római ínyencségek nevet viselő rendezvény a Maros Megyei Múzeum munkatársait és a hozzájuk kapcsolódó önkénteseket dicsérte, akik a Római Limes Kutatóközponttal közösen a tudományos felfedezések, régészeti leletek bemutatása mellett arra is hangsúlyt fektetnek, hogy az étkezési szokásokkal is megismertessék a kíváncsiakat.

A receptek antik forrásokból származnak, magyar fordításban találhatók meg. Például a római császárkorból fennmaradt szakácskönyvben a Sala sabatta ajánlott elkészítési módja: 60 dkg tehénsajt, 2 evőkanál méz, fél teáskanál szárított menta, egy gerezd fokhagyma, kevés szárított koreander, 30 ml olívaolaj, ecet, só, feketebors.  A Vitellius-módra készített borsóhoz szétfőzzük a borsót, majd sima péppé keverjük, borst, léstyánt és gyömbért teszünk hozzá. Keményre főtt tojássárgákat, 3 uncia mézet, garumot, bort és ecetet adunk a fűszerekhez, majd az egészet egy fazékban olajjal és mézzel keverjük simára.

A kóstolást a szervezők egy vetélkedővel is összekötették: a résztvevőknek különböző - műfordításokra, latin szállóigékre, mondásokra vonatkozó - kérdésekre kellett választ adniuk, a nyertesek könyvjutalomban részesültek.

Kimaradt?