Befogadó, kincses városukban mutatkoztak be az anyaországi művészek

Három magyarországi, de Kolozsváron tanuló fiatal képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Korunk Galériában a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. Bíró Boglárka és Zsin Bence a Pécsi Tudományegyetem művészeti karáról érkezett cserediákként a kincses városba, Libor Zsófia a Szegedi Tudományegyetemen végezte az angol-rajz szakot, majd Kolozsvárt választotta a mesterképzés helyszínéül. A kiállított munkák mindegyike Kolozsváron készült az elmúlt félévben. Amint a munkákból kiderül, Zsin Bencét a Hója erdő inspirálta, Libor Zsófia hűséges látogatója a Kolozsvári Vakok Intézetének – számára az ott tanuló gyerekek jelentik a fő ihletforrást.

A művészetterápiával is foglalkozó Zsin Bence visszatérő motívumai a házikók, amelyek az „én”-t jelképezik, és amelyeket a művész a lelkiállapotainak megfelelően helyez különböző kontextusokba, szinte gyermeki ösztönösséggel – mondta a tárlatot méltató Bodó Renáta.

Bíró Boglárka már nem annyira ösztönösen, de a véletleneknek, esetlegességnek helyt adva festi meg történeteit, melyekről így vall: „a hagyományos értelemben nem reálisak, de keresem, és remélem, hogy ugyanúgy lehetnek igazak, mint ahogy a lovak szőre teljesen irreális módon rózsaszín hajnalban…”

Libor Zsófiát nemcsak a gyakorlati életben, hanem a művészetben is a szociális kérdések foglalkoztatják. Vallomása szerint Eduardo Chillida van rá a legnagyobb hatással, az a szobrász, aki realistának tartja magát, de olyan realistának, aki nem a külső megjelenést, hanem a belső állapotot tükrözi.

A három fiatal művész tárlata február 18-áig tekinthető meg munkanapokon, 9 és 14 óra között a Korunk Galériában (Kolozsvár, Rákóczi/Grigorescu út 52).

Kimaradt?