Ex-libris-készítés a Magyar Kultúra Napjára

Kisebbeket vártak, ám nagyobb diákok érkeztek arra a kézműves foglalkozásra, amelynek Marosvásárhelyen a Bolyai-klub adott otthont, és amelyet a Teleki Téka munkatársa, Márton Krisztina restaurátor szervezett a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum egyik tizenkettedik osztályának tanulói ültek be kedden 10-től 12-ig, hogy a linómetszés technikáját tanulva ex-libriseket készítsenek, saját kútfejükből merítve a mintát, vagy akár a Nagy Deé Anikó könyvéből, amely a Teleki Tékában található ex-libriseket mutatja be.

Márton Krisztina a maszol.ro-nak elmondta, a Teleki-Bolyai Könyvtárban havonta tart ilyen foglalkozást az öt-nyolcadik osztályos tanulóknak, akiknek a művészi linómetszéstől a könyvkötésig sok mindent megtanít. „Most a nevük kezdőbetűit, szimbólumokat, kompozíciókat, azok tükörképét tanulják belevésni a linóba, majd festékbe mártják, és rányomják egy erre a célra előkészített papírra. A sokszorosító technikák közül viszonylag ez az egyik legegyszerűbb” – magyarázta a restaurátor. Általában fekete festéket használnak, de lehet színes metszeteket is készíteni, akár úgy is, hogy két metszetet kombinálnak össze.

A munka közben szóra bírt diákok azt mondták, első alkalommal találkoztak ilyenszerű foglalkozással, de máris elnyerte a tetszésüket. „Az elején egy kicsit nehéznek tűnt, de most már jól megy. Érettségi után többet szeretnék vele foglalkozni” – mondta az egyik lány, aki saját kompozícióját: fenyőfákat, macskát, holdat és felhőt ábrázoló rajzát örökítette meg ezzel a módszerrel.

A foglalkozás a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett sorozat részét képezte.

Kimaradt?