Hamis lehet a Piatra Neamț-i Vénusz, amelyet megrendezett fotókon „fedeztek fel” a régészek

Vitát váltott ki a romániai régésztársadalomban egy Willendorfi Vénuszra emlékeztető szobor: a târgoviștei múzeum régészei szerint 17 ezer éves, és Piatra Neamțnál találták, kollegáik szerint viszont stílusa és megtalálásának gyanús körülményei miatt nagy eséllyel hamisítvány.

A hozzávetőleg tíz centiméteres Vénusz-szobrot állítólag 2019. június 21-én találták meg. A kőkorszakra szakosodott târgoviștei múzeum (Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic) december 11-én jelentette be, hogy az ország első Vénusz-típusú szobrát ásták ki a Piatra Neamț-i lelőhelyen, Marin Cârciumaru és Elena Nițu professzorok vezetésével. A közlemény azt állítja, hogy a szobor a szénizotópos vizsgálatok szerint 17 ezer éves, így európai szinten is fontos felfedezés, annál is inkább, hogy ennyire ép Vénusz-szobrot még nem találtak a régióban. A szobrot decemberben ki is állították.A Libertatea viszont kiderítette, hogy a szobrot amatőr régészek találták meg, a kiásás pillanatában sem Marin Cârciumaru, sem Elena Nitu nem volt jelen, ők csak kilenc órával később érkeztek a helyszínre. Ráadásul a szakmai előírásokat semmibe véve magukkal vitték a leletet a szállodába, ahol laktak, másnap pedig visszaásták a földbe, és megrendezték a felfedezését, az amatőr régészek tevékenysége ugyanis törvénybe ütközik. Marin Cârciumaru elismerte, hogy a lelet felfedezésről készült fotók megrendezettek, ahogy fogalmazott, „rekonstruálták” a történteket.

A Libertatea több régész szakértőt megszólaltatott a témában. Mircea Anghelinu, a târgoviștei Valahia Egyetem tanára szerint ebben az esetben éppen a legfontosabb szakmai feltétel sérült, a régészeti leletek autenticitását ugyanis leginkább a megtalálás körülményeinek pontos dokumentálása bizonyítja. Mivel ez nem adott, maradnak a lelet stílusjegyei, amelyek azonban egy sokkal korábbi, 21 ezer évvel ezelőtti korszakra utalnak, tehát a szobor vagy nem eredeti, vagy a múzeum közleményében szereplő datálás helytelen.

Sorin Nemeti, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának tanára szerint is nagy valószínűséggel hamisítványról van szó. A kutató arra hívta fel a figyelmet a contributors.ro oldalra írt cikkében, hogy a szobornak nincs keze és két oldalán szimmetrikus bevágás található, ami nem jellemző a paleolitikum Vénuszaira. Feltételezése szerint a bevágások azért készülhettek, hogy a szobrot könnyebben ki lehessen állítani, és arra utalnak, hogy a „lelet” korábban már ki volt állítva valahol.

A Piatra Neamț-i Vénusz ügyében a rendőrség is vizsgálódik, a lelet felfedezését ugyanis jelenteni kellett volna a Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóságnál, ami nem történt meg, mutat rá a Libertatea.

Kapcsolódók

Kimaradt?