Ariadné kiállítás: imamalom és a nagymama öröksége

A tavalyi alkotások díjazásával nyitották meg hétfőn este Marosvásárhelyen a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben a 17-ik Ariadné textilművészeti kiállítást. A kiállító művészeket és alkotásaikat Haller Béla tanár és Cora Fodor művészettörténész méltatta.

A közönség szavazatai alapján a tavalyi Ariadné kiállítói közül első díjban részesült Hunyadi Mária, másodikban Orbán Annamária, harmadikban Nagy Zsuzsa, és negyedik díjat nyert Ravai Nagy Aranka munkája.

Az idei tárlatról a szervező, Nagy Dalma textilművész a maszol.ro-nak elmondta, ötvenen jelentkeztek és 78 munkát állítottak ki. A marosvásárhelyi textilművészek – többek közt Hunyadi Mária, Nagy Dalma, Csíky Szabó Ágnes, Kozma Rozália, Sajgó Ilona, Kántor Zita – mellett Bukarestből, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Temesvárról, Déváról, Lugosról, Csíkszeredából jelentkeztek a képzőművészek textilalkotásaikkal. Kérdésünre, melyik a kedvence, Nagy Dalma azt mondta, valamennyit egyformán szereti. „Talán ezért is tudom évről évre megszervezni ezt a kiállítást, mert mindegyiket át tudom élni” – magyarázta a textilművész.

A kiállított munkák között hagyományos és újszerű, faliszőnyeg és kompozíció, klasszikus és modern alkotás megtalálható. Kántor Zita Imamalom című munkája három hónap helyett egy hét alatt készült el, úgy, hogy még a férje is segített a hímzésben. „Szombat reggel hat óráig hímzett, mert én már nem bírtam. Utána pedig jött segíteni, felrakni a kiállítást” – magyarázta a művész a családi összefogást a saját munkája, illetve a közös kiállítás érdekében.

Az Imamalomról Kántor Zita elmondta, egy kegytárgyat szeretett volna készíteni, és végül egy buddhista kegytárgyból kiindulva valósította meg a keresztény szimbólumokkal, illetve rovásírással díszített művet. Az imamalom forgatható, Szent Erzsébet, Szent István, Szent László és Szent Imre hímzett arcképei is láthatók rajta. „Öt témám volt, azokon gondolkodtam, és amikor gyorsan kellett dönteni, akkor ezt választottam” – mondta a maszol.ro-nak.

Berger Judith Erna négy munkát hozott, az egyik, amelynek címe Gyermekkorom önarcképe, hímzett függönyből készült, kisgyerekkori kötött kabátka, babacipő és egy kislánykori fotójának a felhasználásával. Egy másik alkotása – a Nagymamám csodadoboza – kis, csipkével bevont doboz, benne régi emlékek, ahogy az egykori jiddis nyelvű énekeskönyvre helyezett kaptafa, vagy a bőrcipő-felsőből készült mű is a múltat, a család emlékét idézi. Nem hiába írta oda azt is az alkotójuk, hogy édesanyjának dedikálja a munkáját.

Berger Judith Erna a maszol.ro érdeklődésére elmondta, marosvásárhelyi származású, a művészeti gimnáziumot szülővárosában végezte, Hunyadi Mária tanítványaként, az egyetemet Izraelben kezdte el és Bukarestben fejezte be. Most Bukarestben él. „Az anyu háza olyan mint egy múzeum, mindent megőriz, így nem volt nehéz másfél nap alatt összeállítanom ezeket a kompozíciókat” – magyarázta a művész.

 

Kimaradt?